bezár
 

építészet

2021. 12. 10.
Átadták az idei és a tavalyi Vargha László-díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták az idei és a tavalyi Vargha László-díjakat Átadták csütörtökön, Budapesten a Vargha László népi építészeti díjakat az idei és a tavalyi év kitüntetettjeinek – tájékoztatta Teleki László Alapítvány csütörtökön az MTI-t.

Az idei Vargha László-életműdíjat Simányi Frigyes építészmérnök vehette át, a Vargha László népi építészeti ifjúsági díjjal Radev Gergőt és a Sárkollektíva Egyesületet jutalmazták – közölték. A Vargha László népi építészeti életműdíj 2020-as díjazottja Filep Antal néprajzkutató lett, az ifjúsági díj kitüntetettje pedig Szabó László és az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Népi Építészeti Tudományos Diákköre.

Az idei életműdíjas Simányi Frigyes, Vargha László tanítványaként kezdte pályáját. Majd a szentendrei Skanzen egyik főépítészeként dolgozott, később pedig Győr-Moson-Sopron megye főépítészeként. Több publikációja, tanulmánya jelent meg a népi építészettel kapcsolatban.

A Sárkollektíva Egyesületet négy fiatal építész alapította azzal a céllal, hogy továbbvigyék a népi építészeti örökség megmentéséért folytatott munkát, bevonva ebbe tanuló és kezdő építészt is.

Filep Antal, a 2020-as életműdíjas néprajzkutató, Vargha László tanítványaként és barátjaként az elmúlt mintegy hetven évben kutatóként és egyetemi oktatóként egyaránt sokat tett a népi építészetért – olvasható a közleményben.

Az ifjúsági díj tavalyi kitüntetettjét, az Óbudai Egyetem építészeti diákkörét Szabó László alapította 1976-ban és akkor úttörőként szervezte a népi örökség kutatását Magyarországon, és a határon túli magyar területeken.

Vargha László-díj kitüntettjeiről a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottság Népi Építészeti Munkabizottsága, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, a Teleki László Alapítvány Népi Építészeti Programja, a szentendrei Skanzen, a Műegyetem és a Miniszterelnökség örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztosa által létrehozott kuratórium dönt – áll a közleményben.

A négyzetes kép forrása: Teleki László Alapítvány

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés