bezár
 

zene

2021. 12. 13.
Ez kész cirkusz
A MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar koncertje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ez kész cirkusz Budapest idei utolsó kortárszenei koncertjére kerül sor december 19-én 18:00-kor a Budapest Music Centerben – értesítette a Sonus Alapítvány a prae.hu művészeti portált. A bécsi alapítású MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar igazi ünnepi hangulatot kínál az újzene szerelmeseinek és mindazoknak, akik a szemnek és fülnek egyaránt izgalmas élményt keresnek.

A kamarazenekar a koncerteket összművészeti alkotásként fogja fel, és ezen a koncertjükön is minden érzékszervre szüksége lesz a közönségnek. A programon Magyarországon először játszott olyan külföldi kortárs darabok szerepelnek, amelyekben a zenészek virtuozitásukat és színészi tehetségüket is megcsillogtathatják.

A japán-amerikai Takasugi darabja a New York-i Coney Island vásári látványosságai közé repít, ahol a zenészek egy-egy karaktert, a Bálnaembert, a Kardnyelőt, a Dadogó Törpét és a Pókembert személyesítik meg. Három zenész kilenc hangszerrel zsonglőrködik, ráadásul “megduplázódva” Beil Swapjében (melynek címe a gyors cserélgetésre utal). A lélegzés vagy séta szabálytalan lüktetéséhez hasonlította darabját Grisey, a spektralista zene atyja. A koncertet a francia forradalom vad tánccal kísért dala által ihletett Carmagnole zárja, amelyben Pesson a mindig jelenlévő múltat formálja, megtartva annak eksztatikus hangulatát. A darabot a szerző egy olyan kincsesládához hasonlította, amiből sorra kerülnek elő a gyűjtő féltve őrzött darabjai.

A koncerten elhangzik

Steven Takasugi: The Destinies of Hallucinations (Sideshow)
Michael Beil: Swap
Gérard Grisey: Périodes
Gérard Pessoa: Carmagnole

Közreműködik a MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar. Vezényel: Ajtony Csaba.

A koncert a Sonus Alapítvány a Mai Zene és a Korszerű Előadóművészet Támogatására rendezésében, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg. 

Négyzetes  kép a leadben: Sonus Alapítvány

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen
JPEGMAFIA & Danny Brown: SCARING THE HOES

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés