bezár
 

zene

2021. 12. 13.
Ez kész cirkusz
A MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar koncertje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ez kész cirkusz Budapest idei utolsó kortárszenei koncertjére kerül sor december 19-én 18:00-kor a Budapest Music Centerben – értesítette a Sonus Alapítvány a prae.hu művészeti portált. A bécsi alapítású MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar igazi ünnepi hangulatot kínál az újzene szerelmeseinek és mindazoknak, akik a szemnek és fülnek egyaránt izgalmas élményt keresnek.

A kamarazenekar a koncerteket összművészeti alkotásként fogja fel, és ezen a koncertjükön is minden érzékszervre szüksége lesz a közönségnek. A programon Magyarországon először játszott olyan külföldi kortárs darabok szerepelnek, amelyekben a zenészek virtuozitásukat és színészi tehetségüket is megcsillogtathatják.

A japán-amerikai Takasugi darabja a New York-i Coney Island vásári látványosságai közé repít, ahol a zenészek egy-egy karaktert, a Bálnaembert, a Kardnyelőt, a Dadogó Törpét és a Pókembert személyesítik meg. Három zenész kilenc hangszerrel zsonglőrködik, ráadásul “megduplázódva” Beil Swapjében (melynek címe a gyors cserélgetésre utal). A lélegzés vagy séta szabálytalan lüktetéséhez hasonlította darabját Grisey, a spektralista zene atyja. A koncertet a francia forradalom vad tánccal kísért dala által ihletett Carmagnole zárja, amelyben Pesson a mindig jelenlévő múltat formálja, megtartva annak eksztatikus hangulatát. A darabot a szerző egy olyan kincsesládához hasonlította, amiből sorra kerülnek elő a gyűjtő féltve őrzött darabjai.

A koncerten elhangzik

Steven Takasugi: The Destinies of Hallucinations (Sideshow)
Michael Beil: Swap
Gérard Grisey: Périodes
Gérard Pessoa: Carmagnole

Közreműködik a MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar. Vezényel: Ajtony Csaba.

A koncert a Sonus Alapítvány a Mai Zene és a Korszerű Előadóművészet Támogatására rendezésében, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg. 

Négyzetes  kép a leadben: Sonus Alapítvány

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Palojtay János zongoraművésszel a zenei pálya buktatóiról, dilemmáiról, örömeiről
Interjú Varga Judittal a siker lehetséges jelentéseiről, a zenei egyetemek szerepéről és a női zeneszerzők helyzetéről
Interjú Optimist Prime-mel és Transibittel
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Baracskai Zlatko válaszol

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A komolyzene világában Magyarország világhatalom A komolyzene világában Magyarország világhatalom
Interjú Palojtay János zongoraművésszel a zenei pálya buktatóiról, dilemmáiról, örömeiről
film

Óda a merengő ifjúsághoz Óda a merengő ifjúsághoz
Joachim Trier: A világ legrosszabb embere
8. Budapest International Documentary Festival
irodalom

Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig
Kovács Gábor Szegedi Egyetemen tartott technológiakritikai előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés