bezár
 

art&design

2021. 12. 17.
Visszaszámlálás - Barabás Márton kiállítása a Műcsarnokban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Visszaszámlálás - Barabás Márton kiállítása a Műcsarnokban Az elsősorban zenei tárgyú festményeiről, tárgykollázsairól és installációiról ismert Barabás Márton sokszínű életművét tekinti át Visszaszámlálás címmel a Műcsarnok szombattól látható kiállítása.

Egy igazán kiemelkedő életmű retrospektív tárlata nyílik meg most a Műcsarnokban - mondta el a kiállítás pénteki sajtóbemutatóján az intézmény művészeti igazgatója. Szegő György emlékeztetett arra, hogy Barabás Márton műfajok és művészeti ágak, elsősorban a zene és a képzőművészet "átjárásain" dolgozik.

A magyar művészt a bécsi Haus der Musik nemrég a Beethoven születésének 250. évfordulójára rendezett tárlatára is meghívta, erről a frissen bezárt kiállításról is érkezett néhány Barabás-munka a Műcsarnokba - közölte Szegő György. Szabó Noémi kurátor hozzátette: a Műcsarnok apszisában helyet kapó kiállítás több mint 140 műalkotáson keresztül tekinti át Barabás Márton pályafutásának eddigi 45 évét.

Az első másfél évtized alkotásait felvonultató teremben látható az egyik legkorábbi főmű, a később folytatás nélkül maradt Ikarus, majd nyomon követhető, ahogy a figuralitás fokozatosan feloldódik Barabás Márton életművében. A hetvenes évek végén egy öreg zongora véletlen megtalálásának hatására jelent meg az életműben az azóta ikonikussá vált zongoramotívum. A művész azóta éppúgy használ zongorafedeleket festményeinek hordozóanyagául, mint ahogy a zongora alkotórészeit - billentyűit, mechanikájának darabjait vagy akár lábait - beépíti munkáiba.

Barabás Márton hangsúlyozta, munkásságának semmiképpen nem célja a rombolás, ezért csak régi, már hasznavehetetlen hangszereket használ fel alkotásaihoz. Mára nem ritka, hogy a művészt megkeresik azzal: dolgozza fel a család sok szép emléket hordozó, de már működésképtelen zongoráját, ezzel új életet adva a hangszernek - jegyezte meg. Szabó Noémi hozzátette, Barabás Márton nemcsak zongorák kapcsán törekszik arra, hogy a múlt hasznavehetetlen tárgyait felhasználja. Gyakran feldolgoz régi kottákat, más eszközök töredékeinek beépítésével könyvtárgyakat alkotva belőlük, de a Mindennapi kenyerünk (365 nap) című munka például az 1982-es év során elfogyasztott veknik papírcéduláit gyűjti egybe.

Pályafutása korai szakaszától kezdve fontos motívum Barabás Márton számára a spirál is; a művész gyakran éppen zongorák alkatrészeit felhasználva épít jellegzetes "facsigákat" - mondta el a tárlat kurátora. Barabás Márton felhívta a figyelmet a kiállításban látható életrajzi filmre, valamint a tárlathoz készült katalógusra is, amelybe Szegő György és Szabó Noémi írtak tanulmányokat. A Visszaszámlálás című kiállítás 2022. február 13-ig látogatható a Műcsarnokban.

Négyzetes kép a leadben: martonbarabas.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Reflexió a Koreai Kulturális Központ Közös ihlet: hangul Jun Dongdzsu költészete nyomán című kiállításáról
Első alkalommal adták át a Jerger Krisztina-díjat
art&design

A FÉSZEK Művészklub és a textil kapcsolata az 1970-es és ’80-as években
art&design

Gondolatok Kondor Attila kiállításáról a Képezőben

Más művészeti ágakról

Transzdiszciplináris Traumatudomány: Trauma Kortárs és Történeti Perspektívákon Keresztül címmel angol nyelvű, nemzetközi nyári egyetem a CEU budapesti kampuszán, 2022 július 11-16.
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Háttérinterjú Deák Erikával, a Deák Erika Galéria alapítójával a hazai művészeti képzésről, a pályakezdők lehetőségeiről és arról, hogy mit jelent galeristának lenni
Háborúról, (politikai) költészetről és személyességről Bozsik Péterrel, Orcsik Rolanddal és Terék Annával


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés