bezár
 

art&design

2021. 12. 17.
Visszaszámlálás - Barabás Márton kiállítása a Műcsarnokban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Visszaszámlálás - Barabás Márton kiállítása a Műcsarnokban Az elsősorban zenei tárgyú festményeiről, tárgykollázsairól és installációiról ismert Barabás Márton sokszínű életművét tekinti át Visszaszámlálás címmel a Műcsarnok szombattól látható kiállítása.

Egy igazán kiemelkedő életmű retrospektív tárlata nyílik meg most a Műcsarnokban - mondta el a kiállítás pénteki sajtóbemutatóján az intézmény művészeti igazgatója. Szegő György emlékeztetett arra, hogy Barabás Márton műfajok és művészeti ágak, elsősorban a zene és a képzőművészet "átjárásain" dolgozik.

A magyar művészt a bécsi Haus der Musik nemrég a Beethoven születésének 250. évfordulójára rendezett tárlatára is meghívta, erről a frissen bezárt kiállításról is érkezett néhány Barabás-munka a Műcsarnokba - közölte Szegő György. Szabó Noémi kurátor hozzátette: a Műcsarnok apszisában helyet kapó kiállítás több mint 140 műalkotáson keresztül tekinti át Barabás Márton pályafutásának eddigi 45 évét.

Az első másfél évtized alkotásait felvonultató teremben látható az egyik legkorábbi főmű, a később folytatás nélkül maradt Ikarus, majd nyomon követhető, ahogy a figuralitás fokozatosan feloldódik Barabás Márton életművében. A hetvenes évek végén egy öreg zongora véletlen megtalálásának hatására jelent meg az életműben az azóta ikonikussá vált zongoramotívum. A művész azóta éppúgy használ zongorafedeleket festményeinek hordozóanyagául, mint ahogy a zongora alkotórészeit - billentyűit, mechanikájának darabjait vagy akár lábait - beépíti munkáiba.

Barabás Márton hangsúlyozta, munkásságának semmiképpen nem célja a rombolás, ezért csak régi, már hasznavehetetlen hangszereket használ fel alkotásaihoz. Mára nem ritka, hogy a művészt megkeresik azzal: dolgozza fel a család sok szép emléket hordozó, de már működésképtelen zongoráját, ezzel új életet adva a hangszernek - jegyezte meg. Szabó Noémi hozzátette, Barabás Márton nemcsak zongorák kapcsán törekszik arra, hogy a múlt hasznavehetetlen tárgyait felhasználja. Gyakran feldolgoz régi kottákat, más eszközök töredékeinek beépítésével könyvtárgyakat alkotva belőlük, de a Mindennapi kenyerünk (365 nap) című munka például az 1982-es év során elfogyasztott veknik papírcéduláit gyűjti egybe.

Pályafutása korai szakaszától kezdve fontos motívum Barabás Márton számára a spirál is; a művész gyakran éppen zongorák alkatrészeit felhasználva épít jellegzetes "facsigákat" - mondta el a tárlat kurátora. Barabás Márton felhívta a figyelmet a kiállításban látható életrajzi filmre, valamint a tárlathoz készült katalógusra is, amelybe Szegő György és Szabó Noémi írtak tanulmányokat. A Visszaszámlálás című kiállítás 2022. február 13-ig látogatható a Műcsarnokban.

Négyzetes kép a leadben: martonbarabas.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Közös pontok keresése Közös pontok keresése
Utóhang a „Having no common past, let’s have a common future” című kiállítás kapcsán
art&design

Mizújs, magyar design? Mizújs, magyar design?
10+1 design kísérlet a Fészek Galériában
art&design

Gyorsan szoktunk ítéletet mondani a művészeti világban, de be kell nézni a színfalak mögé is Gyorsan szoktunk ítéletet mondani a művészeti világban, de be kell nézni a színfalak mögé is
Háttérinterjú Szántó András szerzővel és kulturális stratégiai szaktanácsadóval karrierútjáról, a globális művészeti színtérről és a CEE régió nemzetközi láthatóságáról
art&design

Reflektált emlékezet Reflektált emlékezet
DENIGOVA – Remind me what it means to feel alive című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Táncház, vendégmunkás, indián Táncház, vendégmunkás, indián
Interjú Korniss Péterrel külföldi kiállításokról, sikerekről, változó világunkról és a magyar fotográfia nemzetközi megítéléséről
8. Budapest International Documentary Festival
irodalom

A kígyó nyelve A kígyó nyelve
Helyzetjel
irodalom

Rosta Rosta
Kísérlet Balassi kötetének rekonstrukciójára 4.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés