bezár
 

zene

2021. 12. 19.
Ólafur Arnalds új lemezének európai bemutatója a Müpában
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Ólafur Arnalds új lemezének európai bemutatója a Müpában Visszatér a Müpa színpadára Ólafur Arnalds. Az izlandi elektroakusztikus előadó sikeres 2018-as budapesti koncertjét követően jövőre, 2022. június 26-án ad koncertet a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A zenész Budapesten indítja világkörüli turnéjának európai szakaszát, és tavaly megjelent Some Kind of Peace című albumának anyagával érkezik - közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írták, Ólafur Arnalds koncertje több mint zenei élmény: a harmóniában megkomponált hangzás és színpadkép misztikus zenei utazásra viszi az embert. Bár gyerekkora óta foglalkozik komolyzenével, tizenévesen még hardcore rockzenekarok dobosaként szerzett magának hírnevet szülőhazájában. Húszéves korában megjelent első albuma azonban már eltávolodott a keményebb műfajoktól: a mára a névjegyévé vált "neoklasszikus" stílusvilágban az akusztikus hangszerelést elektronikus loopokkal és ambientes elemekkel ötvözte.

Egyedülálló zenei világa nagy sikert aratott az európai kritikusok körében. A széleskörű népszerűséget az hozta meg számára, amikor a világhírű izlandi posztrock együttese, a Sigur Rós kérte fel közreműködőnek európai turnéjára. Írt filmzenét (a Broadchurch című népszerű krimisorozatét, valamint a Defending Jacob-széria főcímdalát), és baletthez is komponált (2009-ben a brit koreográfus, Wayne McGregor Dyad 1909 című darabjához). Legismertebb kollaborációja jó barátjával, Nils Frahmmal jött létre: több közös projekten dolgoztak, együtt Budapesten is felléptek.

Az együttműködések legutóbbi, Some Kind of Peace című albumán is kiemelt szerepet kapnak. Játszik az anyagon a brit dj-producer, Bonobo, a Josín művésznéven alkotó német énekes-dalszerző, Arabella Rauch, és a szintén izlandi énekesnő, JFDR, vagyis Jófrídur Ákadóttir is hallható egy-egy dalban.

Négyzetes kép a leadben: Marino Thorlacius

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Palojtay János zongoraművésszel a zenei pálya buktatóiról, dilemmáiról, örömeiről
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Csepregi György válaszol
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Beischer-Matyó Tamás válaszol
Interjú Varga Judittal a siker lehetséges jelentéseiről, a zenei egyetemek szerepéről és a női zeneszerzők helyzetéről

Más művészeti ágakról

film

Óda a merengő ifjúsághoz Óda a merengő ifjúsághoz
Joachim Trier: A világ legrosszabb embere
gyerek

Vidéki James Bond szeretetlukakkkal Vidéki James Bond szeretetlukakkkal
Interjú Adamik Zsolttal
színház

Három magányos szív Három magányos szív
A Hatszín Teátrum Hárman a padon című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés