bezár
 

irodalom

2022. 01. 03.
8 felhő emel – Haniko kiállítása a K11 Laborban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
8 felhő emel – Haniko kiállítása a K11 Laborban Herbert Anikó január 13-án nyíló kiállításán az „Otthonka” sorozat mellett a „8 felhő emel” című, újrahasznosított papírképei lesznek láthatók, amelyek Tóth Kinga és Tóth Réka Ágnes költőkkel kollaborációban, az ő szövegeikre építkezve jöttek létre, egy több hetes, közös alkotási folyamat eredményeképp.

Herbert Anikó vizuális művésznek az őszi Nubes kiállítás folytatásaként most januárban nyílik 8 felhő emel címmel újabb egyéni kiállítása. A kiállítás címét az első japán versként emlegetett szöveg inspirálta – Haniko így tesz ismét kísérletet arra, hogy a kelet-ázsiai kultúrák sokféle, gazdag vizuális kódjából merítve hozzon létre valami szelíden, mégis radikálisan sajátot, hol pasztell foltokkal, hol hulladékanyagokból, egyszerre artikulálva a csöndet és a csöndben tévelygés kínját és boldogságát. Más szóval az egyetlen útét, ami végül is visszavezethet minket saját belső tereinkbe.

Haniko megállásra, kontemplálásra invitál bennünket. Képein keresztül arra a tevékenységre igyekszik emlékeztetni bennünket, amit gyermekként nagyon is jól ismertünk, s amit felnőtt fejjel egyre ritkábban engedünk meg magunknak: hogy nézzük – pusztán a látvány öröméért – a felhőket. A feladat egyszerű, vagy mégsem? Herbert a szemlélődés tárgyává s egyszersmind munkái főszereplőjévé is teszi a felhőket: alkotásain keresztül mi is beléphetünk azokon a kapukon, amiket ugyan nap mint nap érzékelünk, de belefeledkezni csak egész ritkán szoktunk. Ez a sokrétű szimbólum korábban is megjelent újrahasznosított anyagokkal készült papírkollázsain és persze most sem hiányozhat az a bizonyos japán szimbólum, mely szinte már Herbert védjegyévé vált az elmúlt évek során: a végzet vörös fonala ezen a kiállításon is hol észrevétlenül, hol nagyon is látványos módon jelenik meg és teremt kapcsolatot égi és földi dolgok között. A képek mellett – az alkotóra jellemző anyaghasználattal – installációk és falvédők is szerepet kapnak majd a térben.

A megnyitó beszélgetést Martinkó József vezeti, közreműködik OHNODY.

A négyzetes kép: Herbert Anikó Otthonka
Fotó: Biró Dávid

8 felhő emel
A kiállítás január 13. és február 8. között látogatható a K11 Laborban. A megnyitó 2022. január 13-án, 18:00-kor kezdődik. További részletek a Facebookon.
Helyszín: K11 Labor • 1075 Budapest, Király utca 11.
A prae.hu-n megjelent Urai Dorottya Herbert Anikó Otthonka című kollázskötetéhez írt előszava, az írás ezen a linken érhető el. 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés