bezár
 

irodalom

2022. 01. 03.
8 felhő emel – Haniko kiállítása a K11 Laborban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
8 felhő emel – Haniko kiállítása a K11 Laborban Herbert Anikó január 13-án nyíló kiállításán az „Otthonka” sorozat mellett a „8 felhő emel” című, újrahasznosított papírképei lesznek láthatók, amelyek Tóth Kinga és Tóth Réka Ágnes költőkkel kollaborációban, az ő szövegeikre építkezve jöttek létre, egy több hetes, közös alkotási folyamat eredményeképp.

Herbert Anikó vizuális művésznek az őszi Nubes kiállítás folytatásaként most januárban nyílik 8 felhő emel címmel újabb egyéni kiállítása. A kiállítás címét az első japán versként emlegetett szöveg inspirálta – Haniko így tesz ismét kísérletet arra, hogy a kelet-ázsiai kultúrák sokféle, gazdag vizuális kódjából merítve hozzon létre valami szelíden, mégis radikálisan sajátot, hol pasztell foltokkal, hol hulladékanyagokból, egyszerre artikulálva a csöndet és a csöndben tévelygés kínját és boldogságát. Más szóval az egyetlen útét, ami végül is visszavezethet minket saját belső tereinkbe.

Haniko megállásra, kontemplálásra invitál bennünket. Képein keresztül arra a tevékenységre igyekszik emlékeztetni bennünket, amit gyermekként nagyon is jól ismertünk, s amit felnőtt fejjel egyre ritkábban engedünk meg magunknak: hogy nézzük – pusztán a látvány öröméért – a felhőket. A feladat egyszerű, vagy mégsem? Herbert a szemlélődés tárgyává s egyszersmind munkái főszereplőjévé is teszi a felhőket: alkotásain keresztül mi is beléphetünk azokon a kapukon, amiket ugyan nap mint nap érzékelünk, de belefeledkezni csak egész ritkán szoktunk. Ez a sokrétű szimbólum korábban is megjelent újrahasznosított anyagokkal készült papírkollázsain és persze most sem hiányozhat az a bizonyos japán szimbólum, mely szinte már Herbert védjegyévé vált az elmúlt évek során: a végzet vörös fonala ezen a kiállításon is hol észrevétlenül, hol nagyon is látványos módon jelenik meg és teremt kapcsolatot égi és földi dolgok között. A képek mellett – az alkotóra jellemző anyaghasználattal – installációk és falvédők is szerepet kapnak majd a térben.

A megnyitó beszélgetést Martinkó József vezeti, közreműködik OHNODY.

A négyzetes kép: Herbert Anikó Otthonka
Fotó: Biró Dávid

8 felhő emel
A kiállítás január 13. és február 8. között látogatható a K11 Laborban. A megnyitó 2022. január 13-án, 18:00-kor kezdődik. További részletek a Facebookon.
Helyszín: K11 Labor • 1075 Budapest, Király utca 11.
A prae.hu-n megjelent Urai Dorottya Herbert Anikó Otthonka című kollázskötetéhez írt előszava, az írás ezen a linken érhető el. 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Hétköznapi diskurzusok Hétköznapi diskurzusok
Kovács Viktor és Kovács Dominik voltak a Kötetlenül sorozat vendégei
irodalom

Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig
Kovács Gábor Szegedi Egyetemen tartott technológiakritikai előadásáról
irodalom

Rosta Rosta
Kísérlet Balassi kötetének rekonstrukciójára 4.
irodalom

Ki a német ma? Ki a német ma?
Ingo Schulze íróval a különböző mércékről, az irodalom szerepeiről és a történetmesélésről beszélgettünk


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés