bezár
 

irodalom

2022. 01. 08.
Költővé válás, költői út
Megjelent a Jövőbemutató projekt antológiája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Friss gyűjtemény arról, hogy mit jelent egy mai fiatalnak az, hogy írónak, költőnek tartja magát, hogyan jut el manapság az alkotó a publikálásig, milyen felületeken jelennek meg a kortárs művek? A fényképes versantológia bemutatója 2022. január 14-én, pénteken 18 órakor lesz a Nyitott Műhelyben.

A Jövőbemutató projekt még 2021-ben indult, és összességében annak felfedezésére tett kísérletet, hogy a ma pályájuk elején álló költőkben, illetve műveikben él-e valami a korább idők szellemiségéből, a „nagy elődök” örökségét akarják-e tovább vinni, vagy egyszerűen élnek és írnak, mert nem tudják nem tenni, ahogy azok a nagynak tartott elődök is, annak idején.

Elsőként az októberben a Petőfi Irodalmi Múzeumban nyílt kiállítással, a legfiatalabb költőnemzedék alkotóiról készült fényképekkel próbálták megmutatni az irodalom folyamatos jelenlétét. Ennek elsődleges oka, hogy a magyar irodalom kapcsán még mindig leginkább a 19-20. század nagy lírikusai jutnak eszünkbe. Az alkotáshoz kapcsolt kávéházi kultúra, a Nyugat folyóirat és a hozzákapcsolt asszociációk mind részei, alapjai lettek az irodalomról való gondolkodásunknak, de van ennél tovább is. Egy beszélgetéssorozat is elkezdődött a legfiatalabb költőnemzedék tagjaival, novemberben Korsós Gergővel és a Petri-díjra jelölt Miklya Csanáddal indult, akikkel a Jövőbemutató kitalálója, Szabó Benedek író, fotográfus. Ennek eredménye a fényképes versantológia, melynek bemutatója január 14-én, pénteken 18 órakor lesz a Nyitott Műhelyben.

A kezdeményezésben részt vevő költők: Bocsik Balázs, Endrey-Nagy Ágoston, Juhász Lilla Kornélia, Kellerwessel Klaus, Korsós Gergő, Kustos Júlia, Locker Dávid, Miklya Csanád, Purosz Leonidasz, Vida Kamilla.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés