bezár
 

film

2022. 01. 12.
Japán film nyerte az amerikai filmkritikusok fődíját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Japán film nyerte az amerikai filmkritikusok fődíját A japán Rjuszuke Hamagucsi rendezte Doraibu mai ka (Drive My Car) című filmdráma kapta meg szombaton az amerikai Filmkritikusok Nemzeti Társaságának fődíját.

A májusi cannes-i filmfesztiválon a film elnyerte a legjobb forgatókönyv díját és a nemzetközi filmkritikusok szövetsége, a FIPRESCI díját is megkapta. Japán a legjobb nemzetközi film Oscar-kategóriába nevezte. A közelmúltban pedig a filmnek ítélték a New York-i és a Los Angeles-i filmkritikusok díját is - idézte fel a Variety.com.

A filmdráma Murakami Haruki Férfiak nők nélkül című novelláskötetének egyik írása alapján készült. A háromórás alkotás egy színházi rendező és egy fiatal lány találkozása, akiknek a múltjukkal kell szembesülniük.

Az amerikai filmkritikusok társasága nemcsak a legjobb film díját ítélte oda az alkotásnak, hanem a legjobb rendezés és forgatókönyv díját is, a főszereplő Nisidzsima Hidetosi pedig a legjobb színész elismerését kapta.

Az amerikai Filmkritikusok Nemzeti Társasága (N.S.F.C.) nem válogat jelölteket a díjaira, a díjkategóriák első három helyezettjét egyszerre jelentik be.

A legjobb színésznő elismerését a Párhuzamos anyák című Pedro Almodóvar-filmben nyújtott alakításáért Penélope Cruz kapta.

Az operatőri díjat a The Green Knight című filmnek ítélték, a legjobb nem fikciós film pedig a Menekülés című animációs dokumentumfilm lett.

A Filmörökség-díjat Maya Cade-nek, Bertrand Tavernier-nek és Peter Bogdanovich-nak ítélték oda.
 

Négyzetes kép a leadben: Tanjug/AP/Janus Films and Sideshow.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a X. Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztiválról
Fazakas Péter: A játszma
Az HBO MAX Latin-Amerika készít filmet a denevéremberről
Daniel Kwan – Daniel Scheinert: Minden, mindenhol, mindenkor

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőkhőz: Mezei Szilárd válaszol
Adalékok Harnoncourt Máté-passiójához
A Rumini című táncszínházi előadásról
színház

Égnehéz a Kelet-Nyugati Alkotóműhely előadásában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés