bezár
 

art&design

2022. 01. 13.
Erdélyi fotóművészek tárlata a bukaresti Liszt Intézetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Erdélyi fotóművészek tárlata a bukaresti Liszt Intézetben Erdélyi fotóművészek munkáiból készült tárlattal tiszteleg a Liszt Intézet bukaresti központja Szathmári Pap Károly emléke előtt, akinek születésnapján ünneplik a román fotóművészet napját.

A Liszt Intézet bukaresti magyar kulturális központ minden évben fotókiállítással indítja az új esztendőt, ezáltal tisztelegve Szathmári Pap Károly fotográfus előtt születésnapja (1812. január 11.) alkalmából.

Az idén a 65 éves Romániai Fotóművészek Egyesületével (AAFR) közösen szervezik a Visszatekintés című tárlatot, amelyen 40 erdélyi fotóművész negyven alkotása tekinthető meg. Eugen Negrea, az egyesület elnöke választotta ki a munkákat. A fotóművészek között vannak román, magyar, német és zsidó nemzetiségű alkotók, hiszen minél teljesebb képet akarnak nyújtani az erdélyi fotóművészet egy időszakáról. A kiállított munkák többsége az 1970-es és 1980-as években készült. A kiállítást a tárlat kurátora, Eugen Negrea nyitja meg kedden este 7 órától.

A fotográfus, festőművész, háborús fotóriporter Szathmári Pap Károly Kolozsváron született. Szülővárosában, Bécsben és Itáliában tanult, majd újra Kolozsváron élt, ahol számos táj-, város- és életképet rajzolt, amelyek 1842-43-ban Erdély képekben címen kőnyomatos sorozatban jelentek meg. 1843-ban Bukarestbe költözött, ahol a havasalföldi fejedelmi udvar festője és fényképésze lett, s ezzel a román fotóművészet úttörője volt.

Romániában egy 2010-ben elfogadott kormányhatározat értelmében 2011 óta ünneplik Szathmári Pap Károly születésnapján a román fotóművészet napját.

 

Négyzetes kép a leadben: Fotóművészet.hu.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában

Más művészeti ágakról

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés