bezár
 

art&design

2022. 01. 13.
Erdélyi fotóművészek tárlata a bukaresti Liszt Intézetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Erdélyi fotóművészek tárlata a bukaresti Liszt Intézetben Erdélyi fotóművészek munkáiból készült tárlattal tiszteleg a Liszt Intézet bukaresti központja Szathmári Pap Károly emléke előtt, akinek születésnapján ünneplik a román fotóművészet napját.

A Liszt Intézet bukaresti magyar kulturális központ minden évben fotókiállítással indítja az új esztendőt, ezáltal tisztelegve Szathmári Pap Károly fotográfus előtt születésnapja (1812. január 11.) alkalmából.

Az idén a 65 éves Romániai Fotóművészek Egyesületével (AAFR) közösen szervezik a Visszatekintés című tárlatot, amelyen 40 erdélyi fotóművész negyven alkotása tekinthető meg. Eugen Negrea, az egyesület elnöke választotta ki a munkákat. A fotóművészek között vannak román, magyar, német és zsidó nemzetiségű alkotók, hiszen minél teljesebb képet akarnak nyújtani az erdélyi fotóművészet egy időszakáról. A kiállított munkák többsége az 1970-es és 1980-as években készült. A kiállítást a tárlat kurátora, Eugen Negrea nyitja meg kedden este 7 órától.

A fotográfus, festőművész, háborús fotóriporter Szathmári Pap Károly Kolozsváron született. Szülővárosában, Bécsben és Itáliában tanult, majd újra Kolozsváron élt, ahol számos táj-, város- és életképet rajzolt, amelyek 1842-43-ban Erdély képekben címen kőnyomatos sorozatban jelentek meg. 1843-ban Bukarestbe költözött, ahol a havasalföldi fejedelmi udvar festője és fényképésze lett, s ezzel a román fotóművészet úttörője volt.

Romániában egy 2010-ben elfogadott kormányhatározat értelmében 2011 óta ünneplik Szathmári Pap Károly születésnapján a román fotóművészet napját.

 

Négyzetes kép a leadben: Fotóművészet.hu.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Hova tűnt a lakástextil? Hova tűnt a lakástextil?
Vélemény az idei Texhibition című kiállításról
art&design

Mizújs, magyar design? Mizújs, magyar design?
10+1 design kísérlet a Fészek Galériában
art&design

Gyorsan szoktunk ítéletet mondani a művészeti világban, de be kell nézni a színfalak mögé is Gyorsan szoktunk ítéletet mondani a művészeti világban, de be kell nézni a színfalak mögé is
Háttérinterjú Szántó András szerzővel és kulturális stratégiai szaktanácsadóval karrierútjáról, a globális művészeti színtérről és a CEE régió nemzetközi láthatóságáról
art&design

Bonckést nyújtani a művésznek Bonckést nyújtani a művésznek
Milorad Krstić Das Anatomische Theater című kiállításmegnyitója a Kis Présházban

Más művészeti ágakról

irodalom

Hogy érvényes maradjon Hogy érvényes maradjon
Tóth Réka Ágnes volt a Kötetlenül sorozat nyolcadik vendége
film

Óda a merengő ifjúsághoz Óda a merengő ifjúsághoz
Joachim Trier: A világ legrosszabb embere
8. Budapest International Documentary Festival
Magyar költők amerikai antológiájának bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés