bezár
 

irodalom

2022. 01. 18.
Robert Burns levelezését is publikálják egy új gyűjteményes kötetben
A skót költő január 25-én született, ezen a napon világszerte megemlékeznek róla
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Robert Burns levelezését is publikálják egy új gyűjteményes kötetben A Robert Burns költeményeit tartalmazó új gyűjteményes kiadásban a 18. századi skót költő levelezését is közzéteszik, köztük egy olyan levelet is, ami arra figyelmeztette a költőt, hogy „ne írjon skót dialektusban, mert ezzel elidegeníti a londoni olvasókat”.

Burns 1759. január 25-én született, ezen a napon világszerte megemlékeznek a költőről. Idén az Oxford University Press gondozásában egy új gyűjteményes kötet is megjelenik, amelyben levelezése is olvasható lesz majd.

A kötetet szerkesztéséről készült dokumentumfilm hétfőtől látható a YouTube videómegosztón. A projekttel kapcsolatos további információk is elérhetők az interneten – számolt be róla a The Guardian.

A Glasgow-i Egyetem Robert Burns Tanulmányok Központjának tudósai a levelezés kiadásához Burns 800 levelét, valamint a barátai és tisztelői által neki írt 300-400 levelet néztek át. „Leveleiből kiderülnek győzelmei, kudarcai, szorongásai, félelmei és örömei” – magyarázta Rhona Brown, a központ egyik kutatója.

Robert Burns minden más költőnél többet tett azért, hogy a 18. századi skót dialektust világszerte elterjessze az újévkor énekelt dal, az Auld Lang Syne és más híres művei révén.

Az új kutatások szerint Burnsnek mégis azt tanácsolta egy levelezőpartnere, John Moore skót orvos, hogy ne írjon skótul, mert úgy vélte, hogy a londoni olvasókat ez eltántorítaná műveitől. A költő azonban nem fogadta meg a tanácsot. Burns viszont Moore-nak írta azt a terjedelmes levelet, amelyből számos dolgot megtudhatunk gyermekkoráról is.

A négyzetes kép forrása: Wikipédia

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nyerges Gábor Ádám könyvbemutatója a Kis Présházban
Vaktérkép

Más művészeti ágakról

gyerek

Ünnepeljük könnyűzenével a gyermeknapot
Május 29-én 10h-15h közt minden a gyermekeknek szól a Müpa körül
Neked már megvan a heti Praedád?
színház

Erőszakra teremtett tér Erőszakra teremtett tér
Tóték a Kelet-Nyugati Alkotóműhely előadásában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés