bezár
 

irodalom

2022. 01. 20.
A karácsony legnépszerűbb könyvei
A Bookline decemberi sikerlistája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A karácsony legnépszerűbb könyvei Már hatodik éve teszi közzé a Bookline Top 50 néven ismert sikerlistáját. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi lista bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók. A sikerlistával segíteni szeretnék az olvasókat, hogy eligazodjanak a könyvek között, valamint megbízható információt nyújtani a szakma számára.

A sikerlista első helyére Orvos-Tóth Noémi Szabad akarat című könyve került. A nagy sikerű Örökölt sors című könyv szerzője második könyvével is meg tudta szólítani az olvasókat. Legújabb írásában sorra veszi „azokat a tényezőket, amik a párkapcsolataink alakulására hatnak, meghatározzák a pénzhez, sikerhez fűződő viszonyunkat, befolyásolják a testi-lelki egészségünket, és előrevetítik, hogyan reagálunk a nehézségekre.”

A legkeresettebb könyvek listájának második helyén is egy önismereti könyv áll. Robin Lim amerikai bába, emberi jogi aktivista Gyermekágy című írása testi-lelki útmutatót ad az anyaság első hónapjaira. A szerző nem ismeretlen magyar közönség számára, az On the Spot születésről szóló dokumentumfilmjében már találkozhattakk a világhírű szülésznővel.

A sikerlista harmadik helyét Bödőcs Tibor Mulat a manézs című könyve érdemelte ki, amely a mai magyar politikai viszonyok könyörtelen szatírája, fülszövege szerint a „cirkuszi bravúrokra is képes magyar nyelv karneváli dicshimnusza, szertelen, barokkosan burjánzó szatíra egy országról, amelyben a populizmus hamisítatlan zsenije uralkodik a fejszesuhanás egyszerűségével.”

Az év vége a magunkba nézés időszaka lett, legalábbis a könyvolvasási szokásokat vizsgálva mindenképp. Orvos-Tóth Noémi és Robin Lim művein kívül több más önismereti írás is szerepel a Bookline decemberi sikerlistáján. Sokan olvasták például az Életbátorság című kötetet, amely a Nyitott Akadémia kitartásról, küzdésről, túlélésről szóló előadásait dolgozza fel, így a gyűjteményben találkozhatunk – többek között – Dr. Bagdy Emőke, Almási Kitti, Kádár Annamária gondolataival. Népszerű volt Herendi Kata és Szabó Eszter Judit 20 önismereti kérdés és válasz, valamint Barcs Kriszta Így működik a lelked című könyve is. Előbbi praktikus pszichológiai kézikönyv, amelynek segítségével jobban megismerhetjük önmagunkat, utóbbi pedig a gyerekeknek próbál segíteni abban, hogy jól tudjanak tájékozódni az „érzelmek világában”.

Karácsony előtt a megszokottnál többen érdeklődnek a szakácskönyvek iránt, ezt jól mutatja, hogy a sikerlista ötödik és hatodik helyét is egy-egy receptgyűjtemény foglalja el. Az ötödik helyen Dan Buettner A hosszú élet ízei című írása található, ami a világ azon pontjairól mutat be recepteket, ahol a legegészségesebben étkeznek és így a legtovább élnek az emberek. Dan Buettner írását követi Borbás Marcsi Magyarország finom című könyvsorozatának legújabb része, ami a határon túlra, Erdélybe kalauzolja a hagyományos ízek kedvelőit. Színfolt a szakácskönyvek között a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szabadfi Szabolcs és Trogmayer Éva Labi, az erdő pékje című gyerekkönyve, amely nemcsak receptek, de egy kedves labrador segítségével is megismerteti a legkisebbekkel a sütés örömét, a pékszakma szépségét.

A tavaly bemutatott Gucci-ház című filmhez kapcsolódva jelent meg Sara Gay Forden azonos című könyve, amely a divattörténelem egyik leghíresebb családjának ellentmondásokkal teli életét dolgozza fel. Hasonlóan izgalmas életrajz Juan Pablo Escobar Mr. Escobar című írásai is. A kolumbiai drogbáró egyetlen fia legújabb könyvében azt kutatja, hogy milyen emlékeket őriznek mindazok, akiknek az élete valamilyen módon kapcsolódott Pablo Escobárhoz.

A Bookline 2014-ben indította el gyerekkönyvajánló programját azzal a céllal, hogy segítse a szülők választását. A Szívünk rajta független szakértői matricával jelölik meg a minőségi újdonságokat, s ezek közül minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást is. Januárban a választás Jamie Littler Zúzmaraszív 2. - Menekülés Aurórából című könyvére esett, amit a program zsűritagja, Mutier Uszáma tanár, blogger így mutatott be: „havas környezet, izgalmas történetvezetés és egy olyan főszereplő fiú, aki ízig-vérig korosztályához hű. A Zúzmaraszív második részében kalandunk folytatódik, és bizony az útkeresés, mind önismeret, mind helyszínek szempontjából is bonyolódik. Természetesen a nagy csavar sem maradhat el, biztos vagyok benne, hogy minden olvasója tűkön ülve várja majd a folytatást.”

Négyzetes kép: Bookline

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés