bezár
 

zene

2009. 07. 29.
Újra megnyíltak a Mennyek Kapui
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újra megnyíltak a Mennyek Kapui 2001-ben megjelent egy kiadvány Mennyek Kapui – Az elektronikus zene évtizede címmel, ami mára gyakorlatilag elérhetetlenné vált a kis példányszám miatt, most viszont visszatért bővített, digitális (.pdf) formában, hogy felhomályosítsa az érdeklődőket az elektronikus zenék múltjáról és jelenjéről.
932 oldalon keresztül informálódhatunk a gépzene kezdeteiről, nagyjairól, meghatározó személyeiről és fontosabb állomásairól, a görög hárfáktól kezdve a zenetelegráfon és szférafonon át a thereminen keresztül egészen a detroiti technóig.

A fejezetek között olyanokat találhatunk mint pl. Kraftwerk, Brian Eno (az ambient atyja), Genesis P-Orridge (a technosámán – Psychic TV), WARP records (Aphex Twin, Autechre, Squarepusher, Boards of Canada), Chris Cunningham (többek közt az előbb említett előadók klipjeinek készítője, aki nem mellesleg a Rubber Johnny című agybomlasztó klip/rövidfilm elkövetője), Emmanuel Top (az acid klasszikus); valamint ráadásként egy “Dance lexikon” is található a könyv végén, amiben az összes nagyobb elektronikus zenei irányzat definíciója megtalálható speed garagetól trance-en át dubstepig.

Kömlődi Ferenc és Pánczél Gábor külön tiszteletet érdemel amiatt, hogy az anyag vakok és gyengén látók, valamint mozgássérültek számára képernyőolvasóval is hozzáférhető!
Mennyek Kapui
Mennyek kapui - előszó

A kiadványra a Creative Commons (Nevezd meg!–Ne add el!–Ne változtasd!) 2.5 licenc alatt bejegyzett digitális kiadás felhasználásának jogi feltételei vonatkoznak. 

A Mennyek Kapui digitális változata bárki számára letölthető, a szerzők az árat az Olvasóra bízzák.

Hivatalos honlap és letöltés:
www.recreation.hu

 
nyomtat

Szerzők

-- Menyhárt Tibor --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

Luca Guadagnino: Challengers
Alex Garland: Polgárháború
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés