bezár
 

film

2022. 03. 14.
Franciaország egymillió eurós alappal támogatja az ukrán és az ellenzéki orosz művészeket
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Franciaország egymillió eurós alappal támogatja az ukrán és az ellenzéki orosz művészeket Franciaország egymillió eurós alapot hoz létre az ukrán kulturális élet azon  művészeinek befogadására, akik az orosz támadás miatt voltak kénytelenek elhagyni a hazájukat, de az intézkedés nyitva áll az orosz ellenzéki alkotók számára is - jelentette be a kulturális tárca.

Az egymillión felül további 300 ezer eurót biztosít a kulturális minisztérium a művészeti iskolákba érkező ukrán és orosz diákok számára - olvasható a közleményben.

A támogatott ukrán és orosz alkotókat három hónapon át családjukkal együtt művészeti rezidenciákon szállásolják el, és oroszul és ukránul segítik a francia hatóságok az eligazodásban.

Az alapból az alkotói folyamatot és a művészeti tevékenységet kívánja támogatni a francia állam, például kutatói ösztöndíjakkal vagy előadások bemutatásának támogatásával.

Roselyne Bachelot francia kulturális miniszter már korábban jelezte, hogy Franciaország, ahova eddig mintegy 10 ezer ukrán menekült érkezett a háború február 24-i kitörése óta, az emigrációba kényszerülő orosz művészeket is támogatja. A tárcavezető azt is jelezte: megkérte a francia állami intézményeket, hogy mondjanak le vagy halasszanak el minden olyan eseményt, amely az orosz hivatalos kulturális intézmények és olyan művészek közreműködésével készült, akik hosszú ideje nyilvánosan és egyértelműen Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszere mellett foglalnak állást.
 

Kép forrása: pixabay.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés