bezár
 

film

2009. 08. 01.
Bátor jóslatok: Transformers vs. Avatar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bátor jóslatok: Transformers vs. Avatar Az idei év egyik legnagyobbnak szánt dobása is becsörtetett seprűjén a budapesti box office listákra, s cirka hét nap alatt jócskán átvarázsolta a 2009-es mozis bevételi eredmények összképet. A Harry Potter és a félvér herceg az idei év legerősebb fővárosi nyitóhetét produkálta.

A Jégkorszak 3-ra 95 ezren váltottak jegyet a premierje hetén Budapesten, míg erre az eredményre Harry Potter lazán 30 ezer fővel ráfejelt. Hét nap alatt 128 237-en nézték meg a filmet. Ez nem kevesebb, mint 151 millió forintos bevételt jelent. Csak a miheztartás végett: úgy tűnik, a Transformers: A bukottak bosszúja összesen sem fog ennyit hozni, mivel június 23-i premierje ellenére még mindig csupán 111 millió forintos bevételnél tart.

 

Ez az összehasonlítás főleg annak függvényében érdekes, hogy a Transformers legújabb epizódja jelenleg is a 2009-es USA bevételi lista élén trónol 382 millió dolláros bevétellel, több, mint 100 millióval beelőzve a második helyen tanyázó Fel!-t. A Harry Potter és a félvér hercegnek pedig a tengeren túl hosszú távon talán még a Másnaposokkal is meggyűlik a baja. Az alkoholszagú vígjáték hétről hétre tartani tudja a nézőszámát, s eleddig  249 milliót hozott odaát, míg a Potter fiú seprűjének, úgy tűnik, elszállt a hidraulikája, mivel a film bevétele rohamléptekkel zuhan lefelé, a 77 milliós nyitóhétvégéjét egy 29 milliós második weekend követte (ez 62 %-os visszaesés), s jelenleg 234 millió dolláros  amerikai bevételnél tart.

Harry Potter és a félvér herceg
Végigszemlélve azonban a hátralévő 2009-es premiereket, nagyon úgy tűnik, hogy az idei évben az USA-ban a Transformers eredményeivel csak James Cameron filmtechnikai messiásként várt Avatarja szállhat szembe, de ezt csak a jó marketing és a film körüli hype sejteti, konkrétumok nélkül veszélyes jóslatokba bocsátkozni.

Nekünk addig is marad a kérdés, hogy az InterCom számára kellemetes házi csatából a dínók vagy a serdűlő varázslótanoncok jönnek-e ki győztesen.

 

 

 

nyomtat

Szerzők

-- Sági Róbert --


További írások a rovatból

Háttérinterjú Nedeczky Dórával produceri munkájáról, az észak-európai filmipar előnyeiről, a mentális egészségről és a mai pályakezdő filmesek helyzetéről
Interjú Horváth Kristóffal (Színész Bobbal) önellentmondásról, rasszizmusról és a Háromezer számozott darab forgatásáról
73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Szakonyi Noémi Veronika: Hat hét

Más művészeti ágakról

A Viszek egy szívet című antológiáról, Pagony, 2023
Beszélgetés a Tilos az Á négy antológiájáról a Margón
art&design

Méhek mint művészek, művészek mint méhészek


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés