bezár
 

zene

2022. 03. 26.
Fried Péter és Virágh András Gábor kapta idén a Bartók-Pásztory-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fried Péter és Virágh András Gábor kapta idén a Bartók-Pásztory-díjat Fried Péter operaénekesnek és Virágh András Gábor zeneszerző-orgonaművésznek ítélték idén a Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én, pénteken tartották a budapesti Zeneakadémián.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem minden évben Bartók Béla születésnapján hozza nyilvánosságra a Bartók-Pásztory-díjjal kitüntetett két művész, egy hangszeres zenész és egy komponista nevét – közölte a Zeneakadémia pénteken. Fried Péter az Operaház egyik vezető basszistája, nemzetközileg elismert énekművész, aki sokat tett a magyar kultúráért külföldön is. Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester kiemelte, hogy a díjazott emberi megbízhatóságáról és a művészethez való egyedülálló hozzáállásáról is ismert. A kékszakállú herceg vára Fried Péter művészetében csodálatos helyet foglal el. Egyike azon basszistáknak, akik a címszerepre a legtöbb felkérést kapták, szerte a világon. Az általa énekelt és Pierre Boulez által vezényelt lemezt Grammy-díjra jelölték.

Virágh András Gáborról Fekete Gyula Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző írt laudációt, amelyben felidézte: a díjazott az orgonista Virágh-dinasztia legfiatalabb tagja, első tanárai nagyapja, Virágh Endre és édesapja, Virágh András voltak, de első zeneszerzés tanára is orgonista volt, Koloss István. Zenéje mélyen gyökerezik a magyar hagyományban. Abban, amit Liszt Ferenc meghívására a szintén orgonista Koessler János hozott Budapestre Németországból. Azt a veretes zeneszerzői technikát birtokolja, amelyet Bartóknak és Kodálynak is tanított Koessler, így öröklődik tovább a magyar hagyomány.

A Bartók-Pásztory-díjat Bartók Béla özvegye, Pásztory Ditta alapította végrendeletében, ennek alapján odaítéléséről az egyetem rektorából és oktatóiból álló kuratórium dönt. Az elismerést 1984 óta minden esztendőben egy-egy kimagasló tevékenységet végző magyar anyanyelvű előadó, valamint zeneszerző kaphatja meg, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a hazai zenei élet fejlődéséhez, a bartóki szellemiség megőrzéséhez. A kitüntetettekről határozó kuratórium elnöke a Zeneakadémia mindenkori rektora, jelenleg Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, érdemes művész. Tagjai az intézmény oktatói, jelenleg Fekete Gyula Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, tanszékvezető egyetemi tanár, nemzetközi és tudományos rektorhelyettes; Kutnyánszky Csaba karvezető, tanszékvezető egyetemi tanár, oktatási rektorhelyettes; Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész, professor emeritus; Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, címzetes egyetemi tanár; Hőna Gusztáv Liszt-díjas harsonaművész, professor emeritus; valamint Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, egyetemi tanár.

Négyzetes kép a leadben: Erdős Dénes, Zeneakadémia Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Tool-koncert, 2022.05.24., Papp László Budapest Sportaréna
Gondolatok Simon Márton költő, és iamyank felolvasó koncertje kapcsán
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Janca Ákos válaszol
Interjú Pusker Júliával fordulópontokról, külföldi érvényesülésről, a klasszikus zenei előadóművészet minőségének alakulásáról

Más művészeti ágakról

A Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza című előadás a Kolibri Színházban
Joseph Kosinski: Top Gun: Maverick
Fazakas Péter: A játszma
Tudósítás Lichter Péter Soderbergh-monográfiájának bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés