bezár
 

art&design

2022. 04. 07.
A panelházak szerethető arca
Olajos Ilka fotográfus Panel című kiállítása a K11 Laborban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A panelházak szerethető arca Az idén év elején megnyílt erzsébetvárosi K11 LABOR tematikus eseménysorozatának soron következő állomása Olajos Ilka fotográfus – az idei Budapest FotóFesztivál programjaként megvalósuló Panel című egyéni kiállítása. A K11 LABOR március-áprilisban az építészetet, az épített tér és benne az ember helyének témáját szeretné tárlatokon és változatos programokon keresztül közelebb hozni a város lakóihoz. 

Olajos Ilka a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia MA szakos hallgatója. 2021-ben Erasmus+ ösztöndíj keretében fél évet Lengyelországban, Łódź városában töltött, ahol a korábban megkezdett lakótelepi környezettel foglalkozó sorozata újabb képekkel gazdagodott. Olajos Ilka a lakótelepeket nem csupán építészeti, hanem társadalmi aspektusból is vizsgálja. A modernizmus és konstruktivizmus jegyében épült panelek a nem megfelelően kialakított terek ellenére mára nosztalgikus, szerethető „világgá” szelídültek a szemünkben. Így felmerül a kérdés: lehet-e szerepe a fotók által közvetített idilli hangulatnak a lakótelepek, panellakások mai megítélésében? Ilka célja nem csak az épületek bemutatása. Fotográfiáinak tárgyát képezik a benne élő fiatalok is, akik jó szívvel gondolnak (egykori) életterükre, amiről elsősorban nem az építés eszmei háttere jut eszükbe, hanem sokkal inkább az ott megélt személyes és pozitív élmények.

A most bemutatott képválogatás elsősorban az elmúlt hónapok friss munkáiból villant fel jellegzetes tereket, építészeti elemeket, tárgyakat, a szocialista realizmus ugyanis Łódź városképén is kitörölhetetlen nyomokat hagyott. Ilka új képein egyfajta „egzotikus”, nosztalgikus látvány tárul elénk, a kompozíciók részleteiben pedig az iparváros múltja, a II. világháború okozta károk is fel-felsejlenek.

A Budapest FotóFesztivál (BPF), melynek célja a kortárs és klasszikus magyar és nemzetközi fotográfia értékeinek megmutatása, immár hatodik alkalommal, egy több héten át tartó (2022. március 25. – május 8.) eseménysorozat keretében valósul meg. Ehhez a sokszínű programhoz csatlakozik a Panel című kiállítás.

Panel – Olajos Ilka kiállítása
A tárlat április 8-án 19 órakor, Somosi Rita művészettörténész köszöntőjével, valamint Pleskovics Viola, az Építészfórum szerkesztőjének beszédével nyílik meg és április 28-ig, a K11 LABOR galériájának nyitvatartási idejében (minden hétköznap 10-18 óra között) tekinthető meg az érdeklődők számára. 
Helyszín: K11 LABOR • 1075 Budapest, Király utca 11.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Forrásbarlang az utcaszint alatt Forrásbarlang az utcaszint alatt
Ioana Stanca és Vető Orsolya Lia Soft as Water című kiállításáról
art&design

A magány misztikája A magány misztikája
Recenzió Neogrády-Kiss Barnabás Solitude című fotókönyvéről
art&design

A képrögzítés filozófiája A képrögzítés filozófiája
David Claerbout és Ősz Gábor Anticamera című kiállítása a Capa Központban
art&design

A fürdő nem hazudik A fürdő nem hazudik
Bathroom – Sibitka Anna önálló kiállítása a Három Holló Galériájában

Más művészeti ágakról

gyerek

Pagonyfeszt a Dürer kertben Pagonyfeszt a Dürer kertben
Családi program május 22-én
Daniel Kwan – Daniel Scheinert: Minden, mindenhol, mindenkor
színház

Szentivánéji alumíniumtündöklésben Szentivánéji alumíniumtündöklésben
Horváth Csaba rendezése Székesfehérváron


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés