bezár
 

irodalom

2022. 04. 09.
A Kertész-életmű feldolgozásával folytatódnak a rendhagyó irodalomórák a Kertész Imre Intézetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kertész-életmű feldolgozásával folytatódnak a rendhagyó irodalomórák a Kertész Imre Intézetben A Kertész-életmű feldolgozásával folytatódnak a rendhagyó irodalomórák a Kertész Imre Intézetben. A drámapedagógiai módszereket alkalmazó, hanganyagokkal és filmrészletekkel színesített ingyenes, interaktív foglalkozásokra középiskolások jelentkezését várja a Nobel-díjas író nevét viselő intézet – értesítette a prae.hu művészeti portélt.

A középiskolai osztályok, érdeklődő csoportok számára meghirdetett új Kertész-irodalomórákat az irodalmi Nobel-díj odaítélésének és átvételének 20. évfordulója alkalmából zajló programok sorában indította útjára a Kertész Imre Intézet.

A foglalkozások a magyar irodalom, a történelem és az etika tananyagához, illetve az osztályfőnöki órák tematikájához kapcsolódva dolgozzák fel Kertész Imre életművének és Sorstalanság című regényének egyes aspektusait, 90 percben.

A főként a tizenkettedikes korosztály számára ajánlott rendhagyó órákon egy rövid irodalomtörténeti áttekintést követően a diákok aktív részvételével, csoportos és páros munkában, drámapedagógusok segítségévek értelmezik a középiskolások a Kertész-életmű hangsúlyos témáit, szövegeit. A szituációs feladatok célja, hogy a diákok élményszerűen, a saját tapasztalataikhoz kapcsolódva ismerkedjenek meg a magyar irodalom egyetlen Nobel-díjas alakjának életútjával és világképével.

A foglalkozások végén lehetőség nyílik a Kertész Imre Intézet gyűjteményében fellelhető egyes fotók, könyvek, dokumentumok és kéziratok megtekintésére is.

A közleményben felidézik, hogy az intézet centenáriumi programsorozatának keretében tavaly már nagysikerű Pilinszky-irodalomórákat tartott, amelyeken csaknem 200 középiskolás diák vett részt.

A foglalkozásokon szintén drámapedagógiai módszerekkel dolgozták fel a költő életművének egyes részeit, az órák végén pedig az intézet által őrzött Pilinszky-kéziratokból is megtekinthettek egy válogatást a résztvevők

A visszajelzések alapján a tanulók élvezték a szokásostól eltérő óratípust, amely segítette őket abban, hogy elmélyüljenek Pilinszky költészetében - emelik ki a közleményben.

A rendhagyó Kertész-irodalomórák bemutatkozó kisfilmje a Kertész Imre Intézet közösségi média felületein és az Intézet honlapján is megtekinthető. Az ingyenes, rendhagyó foglalkozásokra a rendezveny@kerteszintezet.hu címen várja a középiskolás osztályok jelentkezését a Kertész Imre Intézet.

A négyzetes kép forrása: https://pim.hu/hu/dia/dia-tagjai/kertesz-imre

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Zsolozsma téri bábszínház Zsolozsma téri bábszínház
Balassa Krisztián: Marionett fenomenál, Kalligram kiadó, Budapest, 2021.
Nyerges Gábor Ádám könyvbemutatója a Kis Présházban
Vaktérkép

Más művészeti ágakról

színház

Széttépett tündérmese Széttépett tündérmese
A Mohácsi testvérek Mágnás Miskája a 6szín Teátrumban
gyerek

Történetmesélés verssel és rakétával Történetmesélés verssel és rakétával
A Bolygó Bogozó negyedik beszélgetéséről
Lully–Molière: A kénytelen házasság
gyerek

El kellett mozdulni a mesevilág felé El kellett mozdulni a mesevilág felé
Interjú Molnár T. Eszter írónővel és Török Zoltán természetfilmessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés