bezár
 

art&design

2022. 05. 01.
Süveges Rita képzőművész tárlata Székesfehérváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Süveges Rita képzőművész tárlata Székesfehérváron Süveges Rita munkásságában a festészet és a művészeti kutatás egymást egészítik ki. Munkáinak kiindulási pontja a természetfogalom alakulása, azaz, hogy az egyes korok társadalmai miként viszonyulnak a természethez. Az elmúlt években az emberközpontúságot meghaladó elméletek és a digitális festői ötvözésével mutatkozott meg. Kietlen lankák című egyéni tárlatát Hornyik Sándor nyitotta meg április 28-án a a Szent István Király Múzeumban.

A Smohay-díj 2020-as nyerteseként, Süveges a Szent István Király Múzeumban bemutatott installációi elsősorban a természet és a technológia kétirányú viszonyát vizsgálják. Sorban megjelennek fő témái: a fosszilis energiahordozók kialakulásának földtörténeti múltja, az ipari mezőgazdaság fosszilis függései és a monokultúra tájalakító hatása. Legújabb, a kiállításra készült művében a természet egyik fő kizsákmányoló technológiája, egy bányászat által előidézett tájseb utóéletét vizsgálja.

A Kietlen lankák című installáció, amely egyben a kiállítás névadó műve, a gánti felhagyott bauxitbánya különös tájába invitál. Az apokaliptikus asszociációkat is felélesztő vörös meddőhányó buckáit lassan visszahódítja az élővilág. A táj intenzitása azonban különös kalandokra invitál: illegális motocross- és koronglövő pályaként a műszaki sportok hódolói számára újrabrandelt, esztétikus díszletként szolgál. A Kietlen lankák felmutatja, hogy hogyan menti át a technológia magát a jövőbe a természet legyűrésén keresztül, a ráerőszakolt új funkciók által.

Kietlen lankák
Süveges Rita kiállítása 2022. április 28. és május 22. között, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható a Szent István Király Múzeumban. További információ a tárlatról itt található.
Helyszín: Új Magyar Képtár – Szent István Király Múzeum • 8000 Székesfehérvár, Megyeház u. 17.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Kísérletek a humanizmus fenyítőbotjának hatástalanítására Kísérletek a humanizmus fenyítőbotjának hatástalanítására
Beszámoló a Poszthumanizmus és képzőművészet című beszélgetésről
art&design

Hosszútávon állok kézen Hosszútávon állok kézen
Háttérinterjú Bencze Péterrel a látogatói küszöbfélelem feloldásáról, az együttműködések fontosságáról és a budapesti ingatlanok művészeti célú kihasználásának lehetőségeiről
art&design

Fókuszban a közép-kelet-európai régiók Fókuszban a közép-kelet-európai régiók
Beszámoló a KAJET Journal új lapszámát bemutató estéről az ISBN könyv+galériában

Más művészeti ágakról

Vaktérkép
Testközelben – Érzékiség az új német filmekben
irodalom

A mellékszálakra koncentráltam A mellékszálakra koncentráltam
Interjú Nagy Márta Júliával
színház

Széttépett tündérmese Széttépett tündérmese
A Mohácsi testvérek Mágnás Miskája a 6szín Teátrumban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés