bezár
 

film

2022. 05. 11.
Három nap alatt, négy helyszínen száz film és gazdag családi programok
A VIII. Nemzetközi Természet és Környezetvédelmi Fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Gödöllői Királyi Kastély három napra a természet és a környezetvédelem filmpalotájává válik. A hagyományoknak megfelelően ez a különleges helyszín ad otthont május 27–29. között a VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválnak, ahol világszerte elismert stúdiók és alkotók legújabb produkciói versenyeznek majd. A fesztivál idei témája a zöldre-, újratervezés, díszvendége pedig Olaszország lesz.

A 106 országból érkezett, közel 1400 filmből előzsűri válogatott, így alakult ki a végleges program, amely 100 hosszabb-rövidebb filmet mutat be a fesztivál közönségének.

Többek között olyan izgalmas alkotásokat vetítenek, mint a műfaj pápája, David Attenborough narrálta Miért fontos a biológiai sokféleség című animációs film, amely bő öt perc alatt tűpontos választ ad erre a kérdésre az ovis gyereknek ugyanúgy, mint a velük érkező nagypapának. Az Oscar-díjra jelölt John Davies lírai hangvételű, érzelmekre építő filmjének szövegét szintén egy világsztár, Jonathan Pryce mondja el, a Történetek rólad és rólam című alkotásában. A Ganga lelke, a világ egyik legnagyobb, és egyben legveszélyeztetettebb folyója mentén kalandozva kutatja e nagy víz környezeti viszonyait és spirituális jelentőségét. Ugyancsak rendkívüli élmény az Afrikában forgatott Gonarezhou, az orrszarvú visszatérése, melyben e kihalóban lévő faj megmentésén fáradoznak a világból összesereglett kutatók és a zimbabwei környezetvédők.

A Szupermadarak sorozat újabb darabja, A cinkék titkos élete, bár számunkra kevésbé egzotikus szárnyasok hétköznapjaiba enged betekintést, de lélegzetelállító képi bravúrokat vonultatva fel. Az Óda a természethez alkotói a minket ölelő Természet Anya legősibb titkaiba és összefüggéseibe avatják be a nézőket. Hihetetlen látványt nyújt Török Zoltán, a hazai mozikban már nagy sikert aratott Vadlovak című filmje – mely kapcsán Molnár T. Eszter és Török Zoltán Árkus a csikó címmel készített mesekönyvet –, valamint Tóth Zsolt Marcell és a Filmdzsungel stúdió hazánk nemzeti parkjainak szépségeit bemutató Tíz park ezernyi titka – Élet a nagy folyók ölelésében sorozatának egyik epizódja. Egy krimi izgalmát hozza a Közlegények – A kormorán per, amely e madarak kárát és hasznát viszonyítja pro és kontra. A természetfilmek kedvelői bizonyára soha nem felejtik el a közismert Vad Magyarország csodálatos képsorait és valószínűleg kíváncsiak lesznek a Vad Románia alkotóinak produkciójára, amelyben nem kevésbé szemrevalóan mutatják e tájék változatos természeti kincseit, flóráját és faunáját.

Az ünnepélyes díjátadó gálára május 28-án, a Gödöllői Királyi Kastélyban kerül sor, ahol kiderül, hogy a Kék Bolygó Alapítvány által szervezett fesztiválon mely filmeket és alkotókat díjazták a professzionális, és az amatőr kategóriákban.

A három napos rendezvénysorozat a filmvetítések mellett, gazdag szabadidős programokkal várja a hétvégi kikapcsolódásra, szórakoztató élményekre vágyó családokat. 2022-ben a fesztivál díszvendége Olaszország lesz. Ezért a számos, Itáliát megidéző esemény mellett az olasz gasztrológiával is megismerkedhetnek a vendégek.

A filmek versenye mellett több művészeti ág is képviselteti magát, Trash Art kiállítással, színes kulturális programokkal és neves fellépőkkel, gyermek programokkal várják a természet szerelmeseit. Az is újdonság, hogy 2022-től kutyabarátként, immáron akár négylábú társaikkal együtt is érkezhetnek a látogatók. A fesztivál nemcsak eseményeiben és tematikájában, de a program szervezésében is előtérbe helyezi a fenntarthatósági és természetvédelmi szempontokat.

A részletes programok ide kattintva átböngészhetők, az online katalógus pedig ide kattintva lapozgatható.

 

A képek és a videó forrása: VIII. Környezet-és Természetvédelmi Filmfesztivál

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója
Interjú Somfai Annával


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés