bezár
 

art&design

2022. 05. 12.
Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum új kiállítási egysége
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum új kiállítási egysége Mások mellett Goya, Tiepolo és Canaletto festményeit mutatja be a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának megújult terekben, újrarendezve megnyílt állandó kiállítási egysége.

Lezárult a Szépművészeti Múzeum felújításának újabb szakasza, így már teljes egészében látható a Régi Képtár állandó kiállítása. A most átadott, 450 négyzetméteres kiállítási egységgel együtt a látogatók immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatnak átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig. Az épület Városliget felőli, úgynevezett Barokk szárnyának műemléki munkálatai során összesen mintegy 2000 négyzetméternyi kiállítótér újult meg, valamint új, korszerű hűtési és fűtési rendszert is kiépítettek.

A most megnyílt, az épület 2. emeletén található állandó kiállítás átfogó képet ad a 18. század festészetéről. A rendkívül gazdag és sokrétű gyűjteményrész legszebb darabjait iskolánkénti és tematikus egységekben mutatja be a tárlat, amelynek első termében kapott helyet a spanyol és a koloniális festészeti anyag, Spanyolország művészete a 18-19. században - Francisco de Goya címmel. Itt láthatók többek között Francisco de Goya y Lucientes Köszörűs, Korsós lány és Bermudezné portréja című alkotásai. A terem második felébe a francia rokokó anyag legszebb darabjai kerültek, mások mellett Jean-Étienne Liotard és Jean-Baptiste Greuze alkotásai.

A Német és osztrák festészet a barokktól a klasszicizmusig című kiállítási egység többek között Franz Anton Maulbertsch, Angelica Kauffmann és Anton van Maron műveit mutatja be, a terem második része pedig a 18. századi itáliai festészet jelentős központjainak, Bolognának, Rómának, Nápolynak és Lombardiának a művészetébe nyújt bepillantást, Giuseppe Maria Crespi, Giuseppe Ghezzi és Fra Vittore Ghislandi alkotásain keresztül. A tárlat következő egységében a múzeum világviszonylatban is kiemelkedő jelentőségű velencei settecento gyűjteményéből nyújt válogatást. Ebben az egységben a legfontosabb művek Giovanni Battista Tiepolo A Szeplőtelen Szűz hat szenttel, Giovanni Domenico Tiepolo Pihenő Szent Család, valamint Sebastiano Ricci Bethsabé a fürdőben című festményei.

A terem második fele, egyben a kiállítás utolsó egysége a Régi Képtár gazdag tájkép- és városlátkép-gyűjteményéből válogat olyan műveket, mint Bernardo Bellotto Az Arno és a Piazza della Signoria Firenzében, A bécsi Kaunitz-palota és kertje, valamint Canaletto Zsilip Dolónál című képei. 

A Szépművészeti Múzeum átfogó felújításának és modernizációjának következő lépéseként júniusban újra megnyílik az impozáns Barokk Csarnok is. 

A négyzetes kép forrása: Szépművészeti Múzeum facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A magány misztikája A magány misztikája
Recenzió Neogrády-Kiss Barnabás Solitude című fotókönyvéről
art&design

Azt akartam, hogy a képeimet ugyanúgy megértsék Nyíregyházán, mint New Yorkban Azt akartam, hogy a képeimet ugyanúgy megértsék Nyíregyházán, mint New Yorkban
Interjú Keresztesi Botonddal virtuális valóságról, globalizálódásról és fenntartható sikerről
art&design

Keleti kényelem egy sosemvolt nyugaton Keleti kényelem egy sosemvolt nyugaton
Sudár Péter Édesapa Adidasban című kiállításáról
art&design

Ők is csak emberek – az identitás hungarikumképzése Ők is csak emberek – az identitás hungarikumképzése
Kritika az Én itt vagyok, te ott vagy. Én jól vagyok, te hol vagy? című kiállításról

Más művészeti ágakról

Gondolatok Simon Márton költő, és iamyank felolvasó koncertje kapcsán
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Janca Ákos válaszol
Bartis Attila Jávai kalandjairól mesélt
Lully–Molière: A kénytelen házasság


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés