bezár
 

film

2022. 05. 17.
Elindult a Verziótéka
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május 16-tól elérhető 40 kreatív dokumentumfilm a Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál online streaming platformján, a Verziótékában. A dokumentumfilmtárban az elmúlt 18 év Verzióin bemutatott filmekből látható válogatás: díjnyertes és közönségkedvenc filmekből, a világ minden tájáról.

Izgalmas és mély kérdéseket feszeget az a közel ezer kreatív dokumentumfilm, amelyeket a Verzió Filmfesztiválon mutattak be az elmúlt 18 évben. Az utóbbi két évben a filmeket nemcsak élőben, hanem a fesztivál online platformján is meg lehetett nézni. Az online filmfesztiválozás élményén túl a most frissült Verziótéka azt a célt hivatott szolgálni, hogy a fesztiválon bemutatott filmeket  hosszútávon is elérhetővé tegye, folyamatosan bővülő kínálattal.

„Minden évben rengeteg kérdés érkezik be hozzánk, hogy hol lehet megnézni vagy újranézni a Verzión bemutatott filmeket. A COVID óta már magabiztosan mozgunk az online filmfesztiválozásban, amelynek első számú tapasztalata volt, hogy sokkal több emberhez eljutottak a filmek, nemcsak a nagyvárosi közönséghez, de Magyarország minden pontjára, ahol földrajzi, szociális, egészségügyi vagy más okok miatt nem tudnának részt venni a személyes vetítéseken. Az online platformunk segítségével megtaláltuk a módját annak, hogy elérhetővé tegyük a Verzión korábban bemutatott filmeket, és a nézői igényekre való tekintettel a Verziótékát folyamatosan, egész évben tervezzük frissíteni” – nyilatkozta Gyureskó Enikő, a Verzió Filmfesztivál főszervezője.

A Verziótékában jelenleg 40 film érhető el, tele díjnyertes, magyar és nemzetközi alkotásokkal. Újra elérhető a nagy sikernek örvendő Frontvonalban (2020), amelyben Maria Ressa és újságíró kollégái a Rappler online lapnál utolsó őrszemként állnak helyt a Fülöp-szigeteki Duterte-diktatúra legrosszabb napjaiban. A néző bejárhatja Kínát, amíg A férfi, aki a fiát kereste (2020) című filmben egy apuka keresi biciklijén az elrabolt kisfiát. A Rohingyák száműzetésben – Vándorlástörténet (2020) című filmben egy fiatal rohingya férfi kalauzol a világ legnagyobb menekülttáborában, Kutupalongban, míg Dieudo Hamadi rendező kongói történeteket tár közönsége elé az Ezredes mama (2017) és a Kinshasa Makambo (2018) című filmjeivel.

Az amerikai kontinens egészségügyeibe is belecsöppenhetnek az érdeklődők: a Minden rendben (2018) a venezuelai gyógyszer- és orvoshiány súlyos következményeivel szembesít, az Amíg el nem fogy a szó (2021) című filmben pedig Ady Barkant ismerjük meg, akit 32 évesen ritka neurológiai betegséggel diagnosztizálnak. Szintén a kontinenst képviseli a Mindent bele! (2021), amelyben középiskolai diákok igyekeznek bejutni a kiszemelt álomegyetemre. Az Éjszakai felvétel (2019) chilei film, amelyben a korábban megerőszakolt ifjú filmkészítőt továbbra is kísértik annak az éjszakának az emlékei. A Havanna tranzit (2016) pedig bemutatja, ahogy a kubai állam terápiával, hormonkezeléssel, műtéttel és egy új identitással segíti a nemet váltó embereket.

Az európai filmek közül örökzöld témát feszeget a Kisvárosi tisztaság (2007), amelyben kiderül, hogy mi történik akkor, ha az idegengyűlölő idős párt vacsorára invitálják a bevándorló szomszédok. Nemcsak ez a film, hanem a Négy évszak egy nap alatt (2021) is segít megérteni a Brexithez vezető hosszú és komplikált utat. Az Orosz meló (2017) a változásokkal szembeni ellenállásról számol be Oroszországban. Valamint újra látható a nagysikerű A per (2017) című film, amelyben Oleg Szencov krími születésű ukrán filmrendező és Euro-Majdan aktivista a főszereplő, akit 2014 májusban letartóztatott az orosz titkosszolgálat. A film végigköveti a politikai kirakatpert, és abszurd, ijesztő, kafkai képet mutat a könyörtelen államgépezetről.

Az ukrán dokumentumfilmesek filmjei kiemelt fókuszt kapnak a Verziótékában, így ismét látható az Ukrán seriffek (2015), amely egy Herszonhoz közeli ukrán faluba vezet el, ahol nincs rendőrség, így két férfira bízzák a község biztonságát. Alina Gorlova fiatal filmrendezőtől két filmet is találni a katalógusban: a Semmi sem mutatja (2017) egy a donyecki háborúban traumatizált őrnagy pszichiátriai kezelésébe és kínzó emlékeibe nyújt megrendítő bepillantást. Az Örökké esni fog (2020) pedig lenyűgöző képi világgal mutatja be háború és béke körforgását egy a szíriai háború elől Ukrajnába menekült családot követve.

Hangsúlyosak a környezetvédelmet érintő kérdések is. A most frissült válogatásban látható a Föld (2019), az Erdőrablók (2020), az Így szép az élet (2015), az Arica (2020), A jövő gyermekei (2021), az Én vagyok Gréta (2020) és a Szembesítés (2017).

A filmek csak Magyarországon elérhetőek, középiskolásoknak és egyetemistáknak ingyenesen. A tanárok a diak@verzio.org e-mail címen jelentkezhetnek.

További információk a Verziótékáról és a részletes filmprogramról a fesztivál honlapján olvashatók.

A következő, 19. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált 2022 novemberében tartják meg.

Képek forrása: a Verzio International Human Rights Documentary Film Festival Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Mia Hansen-Løve: Bergman szigete
Interjú Kenyeres Bálinttal a magyar film helyzetéről, a folyamatos alkotás lehetetlenségéről és a szerzői film perifériára szorulásáról
Interjú Kis Hajnival a hatás kérdéseiről és a pszichológiai érzékenységről, valamint új filmprojektjének terveiről és a filmezésen kívüli ötleteiről

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Kovács Balázs válaszol
Borda Réka: Égig érő csalán, Scolar kiadó, Budapest, 2022.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés