bezár
 

art&design

2022. 05. 27.
Feltörő gesztusok a membránon
Sipos Aliz Menta Nihil című egyéni kiállítása a Vízivárosi Galériában
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Feltörő gesztusok a membránon A Vízivárosi Galéria Feltörekvők című kiállítássorozatában olyan fiatal művészeket vagy művészeti csoportokat mutat be, akikre jellemzők a kísérleti művek, az aktuális témaválasztások, a műfajkeverésekbe beleszőtt fiatalos lendület, mindezt magas művészeti minőséggel ötvözve. A látogatók a sorozat legújabb állomásaként Sipos Aliz Menta intenzív, gesztusfestészeti munkásságával ismerkedhetnek meg, amely 2022. június 1-én nyílik 18 órakor, a megnyitó személy K. Horváth Zsolt társadalomtörténész, kritikus.

Sipos Aliz Menta hazánkban az egyik legelhivatottabb fiatal kortárs festő az informel irányzatot hirdető művészek között. Nihil kiállítása már címében is jelzi azt a sajátos festői eljárásmódot, amely során az alkotó egyszerre vív folyamatos, erőszakos harcot a vászonra kerülő, tudatos koncepción alapuló figuralitás és önmaga ellen – mint pszichológiai énjével (ego) és a belsővé tett morális szabályokkal (szuperego) szemben. Az alkotások éppen ezért hol merevített, hol összegyűrhető, kifeszítettlen vásznak, vagyis olyan membránok, amelyek magukba szívják a művész impulzív, kontroll nélkül saját ösztönlényéből (id) feltörő gesztusait, ezzel teret engedve és ezáltal megmutatva az elfojtott, a külső feszültségekkel küzdő belső én-jét. Ezt a konfliktusos, a látogatót önmagával ütköztető zónát robbantja be Sipos Aliz Menta mind a galéria klasszikus tereibe, mind a művészettörténetileg tág, de évtizedek óta kanonizált kategóriába, az absztrakt expresszionizmus felfokozott formátlanságába. Milyen létjogosultsággal és felforgató erővel bírhat ma ez a festészeti irányzat, illetve befolyásolhatja-e még a reziliens befogadásélményt?

Sipos Aliz Menta (1994) a Nyíregyházi Egyetem képalkotás szakán tanult, és közel ötödik éve foglalkozik formátlan festészettel mind elméleti, mind gyakorlati síkon. Munkáin a formátlan festészetek majdhogynem mindegyike visszaköszön: az anyagközpontú matterism eszme, a color-field festészet, a gesztusfestészet és a drip-painting, de néhol a monokrómia végtelenségére emlékeztető jegyei is megfigyelhetők. Kapcsolódását ezekhez az eljárásokhoz a verbálisan kifejezhetetlen, illetve a formába nem önthető létállapotok, érzelmi, mentális, materialitás feletti és alatti tudatállapotokhoz való vonzódás adja, a konkrétumok hajszolásának zárójelbe tétele. Alkotásai több magángyűjteményben is helyet kaptak az elmúlt évek során, továbbá számos csoportos és szóló kiállításon is szerepeltek (Kispont Galéria, BBB Kultpont, Godot Kortárs Művészeti Intézet, Pál Gyula Terem, Nyíregyházi Városi Galéria, KRUG Galéria).
 

NIHIL
Sipos Aliz Menta egyéni kiállítása 2022. június 1. ás június 22. között látogatható a a Vízivárosi Galériában. A tárlatot június 1. 18 órakor K. Horváth Zsolt társadalomtörténész, kritikus, a Prae Könyvkiadó szerzője nyitja meg. Kurátor: Szabó Annamária. A művésszel készült, műterembejárásról szóló videót ezen a linken tekinthető meg.
Helyszín: Vízivárosi Galéria • 1027 Budapest, Kapás utca 55. 
Kép: Sipos Aliz Menta – Feloldozás, 100 x 150 cm, feszítetlen juta vászon, olaj  
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Gondolatok Szabó Klára Petra Hadd oldjam meg az őrületet, ami összezavar téged című kiállításáról
art&design

Gondolatok Kondor Attila kiállításáról a Képezőben
art&design

Ioana Stanca és Vető Orsolya Lia Soft as Water című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Interjú Illés Mártonnal zenei energiákról, a kortárs zene helyzetéről, tanulmányokról
Péterfy Gergely – Nagy Ervin: Robotmese. Lampion Könyvek, 2022


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés