bezár
 

art&design

2022. 05. 30.
Antropomorfizált formák a kútból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Antropomorfizált formák a kútból Balázs Nikolett egyéni kiállítása június 10-ig látogatható az Artkartell ProjectSpace-ben. 

A magyar művészeti szcéna legfiatalabb művésznemzedékéhez tartozó Balázs Nikolett egyéni kiállítása hatalmi berendezkedésünket textilmunkákba zárva fogalmazza meg. A Szomjas kút címet viselő, friss műveket tartalmazó anyag drámai hatású objektek es installációk együttese, amelyek az elmúlt időszak politikai és gazdasági attitűdjével foglalkoznak. Hogyan lehet egy többsíkú, szimbolikus történetbe foglalni az elmúlt időszak hatalmi stratégiáit egy buja és cseppet sem megszokott formanyelven keresztül? 

Balázs Nikolett leginkább a 20. századi nőművészek ikonikus nyersanyagával, a Keserü Ilona vagy Marina Abakanowicz által is használt nyers zsákvászonnal dolgozik, hasonló módon keményítve ki a meggyűrt, formába rendezett textiliát. Az alkotó különös plasztikáival lakja be a teret, kiegészíti a létező világot a hiányzó, csak belőle eredő formarenddel. A fodrozódó, virágként szétnyíló-záródó redők a feminista vulva-szimbolikán túl számos jelentéssíkot csúsztatnak egymásba, a népies tulipánmotívumoktól kezdve, a megnyúzott bőrökön a totemszerű egyéniségek jelképiségéig. 

Az Artkartell ProjectSpace-ben látható kiállítás egy kút köré gyűjti össze a festett vagy kezeletlen nyers vászonból, fémhulladékokból, csemperagasztóból, purhabból és XPS szigetelő táblákból felépített objekteket. A falra akasztott, ropogósan száraz hatású művek antropomorfizált formát öltenek, körbeveszik a forrást, ahol az éltető víz apad ki, olajfoltok alatt, poshadt dézsában. A „szomjas kút” egy oximoron, egy olyan feszítő ellentmondásokkal terhes tartály, ahol a víz nincs a helyén. A mai tanyasi világ mezőgazdaságában használt emblematikus nejlonfólia vezet el a kút urához, a legfőbb textilplasztikához, ami istenségként, a trónteremben uralkodó koronás főként rendelkezik az értékes nedű felett. 

Körben a hierarchiában alárendelt műtárgyak sorakoznak, festett elemekkel, csillogó forgácsokkal, szivacsokkal, csövekkel. A szakrális hangulatú, vízforrás köré rendezett fő kiállítótér melletti oldalsó raktárhelyiségben – mint egy éléskamrában – csüngenek a kútból kiporciózott, steril vizes tasakok. Balázs Nikolett talányos jelképiségű, különös atmoszférájú világot teremtett a Szomjas kúttal, amiben a tudatalatti érzelmek, a Kerthez kapcsolódó idea, ugyanolyan fontos szerepet játszik, mint a feminista szemléletmód, a falusi miliőt idéző tárgyak reciklálása vagy az édesvíz, más országok, embercsoportok fölötti uralomra törő hatalmi manőverek megjelenítése. 

Fotó: Biro Dávid 

Balázs Nikolett – Szomjas kút
A kiállítás június 10-ig tekinthető meg telefonos egyeztetéssel. További információ ezen a linken.
Kurátor: Rieder Gábor
Helyszín: Artkartell ProjectSpace • 1033 Budapest, Szentendrei út 89-95.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés