bezár
 

színház

2022. 06. 08.
200. előadásához érkezik a Toldi
Horváth Csaba rendezése a Szkénében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy sárga tornaszőnyeg, egy iskolai szék, egy felmosó vödör és pár ütött-kopott ablakkeret. Ezeknek a banális és iskolai hangulatot idéző tárgynak a társaságában, fejenállások, guggolások, vigyázzállások és fekvőtámaszok rengetegében hangzik fel egy 176 évvel ezelőtt megírt szöveg: Arany János Toldija – immár tíz éve. Június 13-án 200. alkalommal kel életre a Szkéné Színházban ez a látomásos világ, amelyet a 2014-ben végzett, fizikai színházi rendező-koreográfus osztályának álmodott meg a rendező, Horváth Csaba, Arany János klasszikusa nyomán.

Annak idején az egyetemi osztály harmadévesen egy egész tanévet szentelt Arany balladáinak, a munkafolyam zárásaként mutatták be a Toldit az Ódry Színpadon. Mára a Forte Társulat repertoárjának a része. Az előadást először a Thália Színház fogadta be, majd onnan került át jelenlegi játszóhelyére, a Szkéné Színházba, ahol 2018 óta telt házakkal játsszák.

Szkéné színház

Az eredeti írói szándék szerint is több generációnak szóló mű az első szótól az utolsóig elhangzik színpadon. Valamennyi kaland, akció és hangulat megelevenedik: az emblematikussá vált jelenet a malomkővel, a farkaskaland, az üldözés, Toldi György ármánya; de eljutunk a pesti utcákig, feltűnik a bika, a cseh vitéz, a magyar király nemes alakja, elénk tárul a nagyvárosba tévedt parasztgyerek hontalansága, a gyermekeit vesztett anya fájdalma – mindezt kifinomult és komplex eszközrendszerrel idézi meg a társulat, veretes verbalitásában és radikálisan nyers vizualitással.

A mozgás, a zene és a próza hármas egységének összhangzata teremti meg az előadás rendkívüli hangulatát. Ezt, az új világokat megnyitó együttállást teszi még teljesebbé a Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas, Kiváló Művész, Dresch Mihály zenéje. Az előadás egy része Nagy Norbert megzenésítésében, ének formájában hallható.

A 2012. október 25-én, az Ódry Színpadon bemutatott, Lábán-díjra jelölt Toldi hihetetlen sikert aratott Budapesten, főként az iskolás közönség előtt. A tíz éve repertoáron lévő előadás mit sem veszített népszerűségéből, ráadásul, bemutatás óta felnőtt egy generáció, amely számára lehetőség nyílt a kötelező olvasmány színházi keretek között történő feldolgozására:

„Az igazi kihívást az jelentette, hogy hogyan tudunk egy klasszikus, veretes művet megszólaltatni a kortárs színház nyelvén. Van, aki általános iskola 5. osztályosként látta egykor, és ez az előadás indította el a pályán. Később a Forte többi fizikai színházi előadását (is) megnézte. De büszkék vagyunk arra is, hogy szerte az országban, sok magyartanár az előadás alapján tanítja a kötelező olvasmányt, a Toldit” – mondja Horváth Csaba, az előadás rendezője.

A mára nemzetközi hírnévre szert tett színházi társulat Toldi-adaptációjának népszerűségét mutatja, hogy Székesfehérvár, Kecskemét, Debrecen, Miskolc, Gyula, Szeged, Budakalász, Pomáz, Szentendre, Dunaújváros után több külföldi meghívást is kaptak, így Berlinben, Szabadkán és Temesváron is látható volt az előadás.

Szereplők: Gyöngy Zsuzsa, Horkay Barnabás, Pallag Márton, Varga Krisztina, Hegymegi Máté, Widder Kristóf, Fehér László, Zsigmond Emőke, Hojsza Henrietta

zene: Dresch Mihály

fény: Payer Ferenc

rendezőasszisztens: Garádi Gréta

produkciós vezető: Trifonov Dóra

rendező-koreográfus: Horváth Csaba

A képeket készítette: Dusa Gábor

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

A The Sigmund Freud Show a Szkéné színpadán
Szakralitás a Recirquel IMA című előadásában
Tandem – Humán balanszológia az Artus Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés