bezár
 

irodalom

2022. 06. 10.
Megvannak a Szinva irodalmi díj 2022-es díjazottjai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A díjat a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottsága székházában adják át zártkörű rendezvényen, június 15-én 15 órakor. A közönség a díjazottakkal a díjátadó után, a MÜHA Művészetek Háza Miskolc és a Műút folyóirat 18 órakor kezdődő rendezvényén találkozhat, melynek helyszíne Művészetek Háza Miskolc. A (S)ikertörténetek beszélgetés-sorozat vendégei Nádas Péter író és Szűcs Attila festőművész lesz, beszélgetőtársuk pedig Bazsányi Sándor, kritikus a Műút szerkesztője. 

A Szinva Irodalmi Díjat 2022-ben szépírói kategóriában Nádas Péter, szakírói kategóriában Bazsányi Sándor nyerte el.

Nádas Péter (1942, Budapest) Kossuth-díjas író, drámaíró és esszéista. Életműsorozata a Jelenkor Kiadó gondozásában jelenik meg 1992 óta. Legutóbbi kötete a Jelenkor Kiadónál a Rémtörténetek című regény. (2022).

Nádas Péter

Bazsányi Sándor (1969, Miskolc) irodalomtörténész, irodalomkritikus, esztéta, egyetemi docens, a Műút esszé- kritikarovatának szerkesztője. Legutóbbi könyve: Nádas Péter (monográfia, Jelenkor Kiadó, 2018). 

Bazsányi Sándor

A Szinva Irodalmi Díjat Bereti Gábor Szabó Lőrinc-díjas költő, kritikus 2020-ban magánszemélyként alapította Miskolcon. A Szinva Irodalmi Díj kezelésére létrejött a Szinva Irodalmi Alapítvány, melynek kuratóriumi elnöke Jenei László. A díjat odaítélő zsűri állandó tagjai Csehy Zoltán, Darab Ágnes, Jenei László, Korpa Tamás, valamint Kőrizs Imre. A Szinva Irodalmi Díjat minden évben egy szépíró és egy szakíró kapja. A díjjal kategóriánként 300 000 forintos pénzjutalom, egy képzőművészeti alkotás, valamint Emléklap jár.

Eddigi díjazottak:
2020
Szépírói kategória: Szvoren Edina
(Az első évben csak az egyik díjat adták át.)

2021
Szépírói kategória: Rakovszky Zsuzsa
Szakírói kategória: Krupp József

A díjat, immár hagyományosan, a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottsága székházában adjuk át zártkörű rendezvényen, 2022. június 15-én 15 órakor. A meghívottak körét a díjat kezelő Szinva Irodalmi Alapítvány kuratóriuma jelölte ki, a miskolci városvezetés, valamint a miskolci kulturális- és oktatási intézmények vezetőinek részvételére számítanak. A közönség a díjazottakkal a díjátadó után, a MÜHA Művészetek Háza Miskolc és a Műút folyóirat 18 órakor kezdődő rendezvényén találkozhat. A (S)ikertörténetek beszélgetés-sorozat vendégei Nádas Péter író és Szűcs Attila festőművész lesz, beszélgetőtársuk pedig Bazsányi Sándor kritikus, a Műút szerkesztője. A rendezvény helyszíne: Művészetek Háza Miskolc, Rákóczi Ferenc u. 5

 

A Nádas Péterről készült fotót Stekovics Gáspár, Bazsányi Sándorról pedig Bazsányi Simon készítette.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kötetlenül vendége Vados Anna volt a Kis Présházban
DH_BUDAPEST konferencia – 2022. 11. 23-25.
Bemutatták Németh Gábor Dávid: Lebegő arborétum (Prae Kiadó, 2022) című verseskötetét
Cantu Mari Go című könyvének bemutatója

Más művészeti ágakról

art&design

Gondolatok a Geometric Environments című kiállításról
Jakob Bro/Joe Lovano: Once Around The Room – A tribute to Paul Motian
art&design

Interjú Szalai Dániel képzőművésszel és fotográfussal az edukáció nyújtotta infrastruktúráról és kísérletezési lehetőségekről, kritikai alapállásról és a média fontosságáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés