bezár
 

art&design

2022. 06. 15.
Közbenső tér
Varga Balázs fotókiállítása a Random Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közbenső tér Varga Balázs szociológus végzettségű egzisztencialista és szubjektív dokumentarista fotográfus. Projektjeiben a tudatalatti és az álmok misztikus világát, valamint az emberi környezet (falvak, városok) társadalmi jelenségeit vizsgálja. Liminality címmel nyílik meg egyéni kiállítása 2022. június 17-én pénteken a Bartók úton, a Random Galériában.

A fotográfia alkalmas eszköz a belső világ és a tudatalatti misztikus területének felfedezésére: amit szavakkal nem tudunk kifejezni, azt a valóságból kiragadott és a fényképezőgép által transzformált képek segítségével jeleníthetjük meg és vizsgálhatjuk.

A „liminality” (átmeneti állapot) antropológiai kifejezés, amely két státuszt vagy térbeli folyamatot összekötő/szétválasztó köztes állapotot jelent.

Ebben a személyes projektemben az eddigi életemet szakaszokra bontva vizsgálom, amely során a jelenből visszatekintve választóvonalak sokasága rajzolódik ki. Az előtte és utána fogalmakkal fémjelzett időszakok szempontjából minden egység átmenetinek, „köztesnek” hat. Legtöbben életünk valamely fejezetének végén vagyunk, legyen az választás, életkor, körülmény, betegség vagy traumatikus esemény.  Egy olyan állapottal nézünk szembe, amely a már lezárult múlt és az ismeretlen jövő között helyezkedik el. Ez a liminális tér.

A szó, a latin „limen” szóból ered, amely a belépés vagy a kezdet egy tetszőleges pontjának vagy helyének küszöbértékét jelöli. Richard Rohr író, teológus ezt a bizonyos teret a következőképpen írja le.

Ahol az ismerős és a teljesen ismeretlen között vagyunk. Egyedül ott marad a világunk, miközben még nem vagyunk biztosak az új létezésben.

Tehát már nem teljesen a „régi” életünket éljük, ugyanakkor az a bizonyos „új” élet még nem kezdődött el. Ez a közbenső tér, az új szakasz ismeretlensége és bizonytalansága miatt sokszor vált ki szorongást.

Az elmúlt néhány évem, teljes mértékben az átmenetiségről szólt. A járvány időszaka, annak vége, majd mindennek az utazásokkal, külföldi projektekkel és munkákkal tűzdelt újraélése. Mindeközben minden egyes kéthetes vagy hónapos időszakról tudtam, hogy csak átmeneti jellegű. Éreztem, hogy a jól megszokott életem felborul, kvázi véget ér, s azt is éreztem, hogy ami elkezdődött az csak egy bizonyos ideig fog majd tartani.

Ebben a projektben ezt a kettős érzést próbáltam meg vizuálisan megragadni. A fotók sokszor fizikai értelemben is liminális terekben készültek, jellemzően külvárosi, átmeneti helyeken, amelyek sehova és emiatt senkihez sem tartoznak igazán.

A négyzetes kép forrása: Liminality sorozat © Varga Balázs

LIMINALITY
A kiállítás megnyitója 2022. június 17. pénteken 19 órakor kezdődik. A Facebook esemény ezen a linken található, további információ és biográfia itt. A kiállítás kurátora Maj Ajna. Megtekinthető 2022. június 17. és augusztus 8. között.
Helyszín: Random-Dokubróm Galéria • 1114 Budapest, Bartók Béla út 33.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Neked már megvan a heti Praedád?
Interjú Tranker Katával műfaji határátlépésről, vizuális nyelv(ezet)ről és tárgyakhoz fűzött érzelmekről
Beszélgetés Kecső Endrével művészetről, varázslatról és a vidéki alkotói létről
art&design

Beszámoló a Derkósok bemutatkozó tárlatának sajtóbejárásáról a Műcsarnokban

Más művészeti ágakról

Kötetlenül: Veszprémi Szilveszter
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Kovács Balázs válaszol
A CentriFuga utolsó koncertje a Fugában
Péterfy Gergely – Nagy Ervin: Robotmese. Lampion Könyvek, 2022


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés