bezár
 

art&design

2022. 06. 20.
Időszakos kiállítás a Zsolnay Múzeum japán gyűjteményéből Pécsen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Időszakos kiállítás a Zsolnay Múzeum japán gyűjteményéből Pécsen A pécsi belvárosi Zsolnay Múzeumot fenntartó Janus Pannonius Múzeum (JPM) közleményében az áll, hogy az október 2-áig megtekinthető kiállítást Dénes Mirjam kurátor állította össze, feltárja a Zsolnay gyár és a család gazdag japán tematikájú forrásait, bemutatja a kölcsönzés, átértelmezés és újragondolás folyamatait, és vázolja, hogyan formálta a gyár és vevőköre ízlésvilágát a japán művészet befogadása.

A Zsolnay család gyára fontos szerepet játszott Magyaroszágon a kerámiaipar modernizációjában, hiszen nemcsak követték, hanem bizonyos esetekben irányították is az új esztétikai trendeket. Az Európában zajló iparművészeti forradalom alatt újdonságként megjelenő japonizmust is aktívan tanulmányozták a gyár dolgozói, illetve a család, különösen Zsolnay Júlia is.

Az európai iparművészetet a 19. század közepén erősen inspirálta a nyugat felé fokozatosan nyitó Japánból érkező műtárgyak által közvetített japonizmus. A japán művészeti alkotások nyugati szem számára szokatlan kompozíciói újféle esztétikai nézeteket kínált Európának, ehhez hozzájárult a nyugaton a középkor óta mellőzött síkbeli ábrázolás frissessége, az ecsettel rajzolás lendületes vonalassága, a kissé idegen színkombinációk, az ornamensek gazdag, gyakran halmozó használata, és persze a témaválasztás: a természetben, az egyszerűben, a hétköznapiban való szépség meglelése - olvasható a JPM közleményében.

A közleményben jelezték azt is, hogy a tárlathoz kapcsolódóan a Művészetek Éjszakája program keretében, június 25-én Tillai Gábor tart tárlatvezetést, valamint a Zsolnay Múzeum udvarán ad koncertet japán hagyományőrző hangszereken Bakos Tünde és Fehér Krisztina. Az udvarban aznap a Magyar Origami Kör tart hajtogató workshopot, és tradicionális japán tárgyakat is vásárolhatnak az érdeklődők.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Gondolatok Kondor Attila kiállításáról a Képezőben
Neked már megvan a heti Praedád?
art&design

Beszámoló a Poszthumanizmus és képzőművészet című beszélgetésről
art&design

Retrospektív írás az „Osztapenko maradhat? – Köztéri politikai szoboráthelyezések Budapesten 1990–1993 között” című kiállításról

Más művészeti ágakról

Interjú Illés Mártonnal zenei energiákról, a kortárs zene helyzetéről, tanulmányokról
színház

Mary Shelley - Nick Dear Frankensteinje a Budapest Bábszínházban
Fazakas Péter: A játszma


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés