bezár
 

zene

2022. 06. 21.
Baráth Emőke és az Europa Galante a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Baráth Emőke és az Europa Galante a Müpában Vivaldi, Purcell és Händel művei, a 18. század legszebb áriái csendülnek fel június 28-án Baráth Emőke és a világhírű Europa Galante zenekar előadásában a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A lírai szoprán Baráth Emőke alig több mint egy évtizede robbant be a zenei életbe. Manapság már ritkaság, ha külföldi hangversenytermeken kívül hazai színpadokon is hallhatjuk énekelni, ám a Müpa 2021/22-es évadának művészeként több emlékezetes koncerttel örvendeztette meg a magyar közönséget.

Pályájának első sikerei között említhető a 2011-ben megrendezett innsbrucki nemzetközi barokk énekverseny, amelyen az első díj mellett a közönségdíjat is elnyerte. 2013-ban az aix-en-provence-i fesztiválon nyűgözte le a hallgatóságot, majd olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Marc Minkowski, William Christie, Emmanuelle Haim, Diego Fasolis, Fischer Ádám, Jonathan Cohen vagy Ottavio Dantone. Azóta a világ legrangosabb operaházainak és fesztiváljainak vendége, és szólistaként állt már a Carnegie Hall, a Musikverein, a barcelonai Palau de la Música, a tokiói Suntory Hall, a Sala Sao Paulo, a Theater an der Wien, az amszterdami Concertgebouw, a Théâtre des Champs-Elysées vagy az Opéra Royal de Versailles színpadán.

Idén a Warner Classicshoz tartozó Eratónál jelent meg Dualitá című szólólemeze, amelyen a zeneirodalom leghíresebb női és "nadrágszerepeinek" felvonultatásával mutatja meg a szoprán hang sokszínűségét. A sikeres album tavasszal, alig néhány héttel a megjelenése után élőben is felcsendült a Müpában Philippe Jaroussky vezényletével.

A kora nyári koncert programján és az énekesnő életében egyaránt központi helyet foglal el Händel muzsikája. A komponista nem csupán számos operát szerzett, de munkásságával felvirágoztatta London operaéletét, kitűnően értett az énekhanghoz, minden bizonnyal hallgatott az énekesekre, akikkel dolgozott, és az ő igényeiknek megfelelően alakított a kottán, ha kellett. A koncert során elhangzik a Gyönyör áriája a zeneszerző legelső, Az Idő és az Igazság diadala című oratóriumából, valamint két olyan meghatározó operájának részlete, mint az Aetius és a Julius Caesar Egyiptomban.

Minden tekintetben barokk hangversenyélményre számíthat a közönség: Baráth Emőke az 1989-ben alakult olasz zenekar, a többszörös Grammy-jelölt Europa Galante partnereként lép színpadra. Az együttest azzal a szándékkal hozta létre megálmodója, Fabio Biondi, hogy az addig főként észak-európai muzsikusok által képviselt historikus zene korhű tolmácsolója legyen.

A kizárólag autentikus hangszereket megszólaltató együttes az olasz barokk repertoár leghíresebb műveinek bemutatásán túl az 1700-as évek rejtett kincseit is bemutatja. Első lemezük, az Antonio Vivaldi versenyműveit tartalmazó felvétel hatalmas sikert aratott, de az igazi robbanást A négy évszak forradalmi interpretációja jelentette. A világhírű mű teljes terjedelmében hallható lesz a június 28-i koncert műsorán. 

Kép: Emmanuel Jacques Photographies

https://www.facebook.com/emokebarathsoprano/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)
Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen

Más művészeti ágakról

Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
John a Latinovitsban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés