bezár
 

zene

2022. 07. 07.
A természet és a természetben rejlő muzsika az idei Csíkszeredai Régizene Fesztivál fő témája
A fesztiválon mintegy 150 zenész vesz részt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A természet és a természetben rejlő muzsika az idei Csíkszeredai Régizene Fesztivál fő témája A természet és a természetben rejlő muzsika lesz fő témája az idei Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak, amelyen mintegy 150 zenész vesz részt Romániából, Magyarországról,  Franciaországból, Észtországból, Olaszországból és Németországból - közölték szerdán a szervezők.

Filip Ignác, a fesztivál művészeti igazgatója elmondta, hogy a szombaton kezdődő és július 17-ig tartó seregszemlét zenés helytörténeti túra nyitja Csíksomlyóra, a fesztivál hivatalos megnyitóját követően pedig a világhírű francia Obsidienne együttes koncertjén vehet részt a közönség.

Fellép többek között a Madéfalvi Schola, a Concerto Spiralis, amely fennállásának a tízéves évfordulóját ünnepli számos helyi és magyarországi meghívottal. Koncertezik még a bukaresti Sempre együttes, a Canlar, a Kájoni Consort és a Codex együttesek, a Carmina Renascentia és a Musica Historica, valamint a Flauto Dolce. A fesztivál utolsó napját Erich Türk orgonakoncertje nyitja, valamint az idén 50 éves észt Hortus Musicus és a csíkszeredai Lux Aurumque Kamarakórus fellépése zárja. Ez utóbbi koncerten a régizene mellett Arvo Part zeneszerző művei is felcsendülnek.

A fesztiválon dokumentumfilmet is vetítenek Crafting Recorders címmel, amely a Huene historikus furulyakészítő műhely tevékenységét mutatja be.

A seregszemlével együtt zajlik a XIV. Régizenei Nyári Egyetem is, a résztvevők egy kurzuszáró hangversenyt adnak, majd a közönség a Barokk Fesztiválzenekart hallhatja.

Reneszánsz gyermeknapot is szerveznek, amelyen kézműves foglalkozások és reneszánsz játékok várják a kicsiket, akik egyebek mellett reneszánsz táncokkal ismerkedhetnek meg. Lesz borkóstoló és könyvbemutató is.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivált először 1980-ban szervezték meg, 1986-ban a román kommunista hatóságok betiltották, majd 1990-ben indult újra.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Illés Mártonnal zenei energiákról, a kortárs zene helyzetéről, tanulmányokról
Háttérinterjú Balogh Máté Andrással, a kortársPRos Kft. és az Art is Business Egyesület alapítójával a kulturális és a forprofit szféra egymásra találásáról, igényekről és lehetőségekről
Tool-koncert, 2022.05.24., Papp László Budapest Sportaréna
Pintér Tibor: Hangok és szavak erdeje könyvbemutató

Más művészeti ágakról

art&design

Győri Blanka gondolatai* Joó Irma munkáiról
Zoltán Gábor: Levegőt venni, Kalligram Kiadó, Budapest, 2022
art&design

Reflexió a Koreai Kulturális Központ Közös ihlet: hangul Jun Dongdzsu költészete nyomán című kiállításáról
gyerek

MINTÁZATOK – Na de mihez kezdjünk velük?


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés