bezár
 

irodalom

2022. 07. 26.
Monty Cantsin Utálok írni című kötetbemutató estje
Aka Kántor István
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az undorgrund művészeti MERSZ KLUB tartja az Utálok írni – Kántor István aka Monty Cantsin kötetbemutató estjét. Ez a könyv sokat váratott magára. Ez a Neoizmus Bibliája. Program: a Mester performansza.

„Léteznek világunkban olyan szellemi-művészeti értékek, amikről nem tudunk, vagy nem akarunk tudni. Szembesítenek bennünket partikuláris életünk banalitásával és a lehetőséggel, hogy lehetne minden más, mert valójában minden más, mint ahogyan gondoljuk. Kíméletlenek, félelmetesek és radikálisak, még ha szándékuk kegyelmes, heroikus és magasztos is. A neogyagya netpoézis, a zajzene, a posztpunk festészet, a dark movie, a fizikai színház, a body art, a neoizmus.

Kántor 1979-ban beindítja „vér-kampányát”, ami a neoista szemlélet meghatározó elemévé válik. Mesterének tartja Ady Endrét, akinek Vér és arany (1907) című költeményét himnuszként és kiáltványként énekli. Performanszain „aranyat érő” vért vetet a karjából és epruvettákban megvételre kínálja. A vér számára az energiaátvitel eszköze és forrása. A világhírt ’88-as akciója hozza, amikor a New York-i Modern Művészetek Múzeumában X alakú vérfestményt fröcsköl a Picasso-képek közötti falra. Két csepp ráesik az egyik vászonra is – rendőrségi intervenció, bírósági ügy, örökös kitiltás lesz belőle. „Adományozó” akcióit más vezető múzeumokban (Ottawa, Budapest etc.) is folytatja, és a 60 milliliter vérrel készült képeket a dühös ’kriptáknak’ ajándékozza. „Ha Picasso élne, úgy találná, hogy a vérfestményem igazi műalkotás, hiszen ő is ráhugyozott a festményeire, meg evett rajtuk. A probléma az, hogy a művészeti intézmények kialakítottak egy olyan esztétikát, amely teljesen különbözik a művész esztétikájától” – vélekedik.

Az esten kapható lesz a 100 példányban kiadott TANKÖNYV, dedikálva. (3.500 Ft)

2022. július 29. (péntek)
Bejövetel: 18h. Program: 19h

Mersz Klub, Budapest VIII., Csobánc u. 10.
(szuterén utcai helyiség, barna vasajtóval)

A belépés ingyenes.
Ne hozz be saját italt, kisgyereket, kutyát.
Korrekt árú büfé, a program alatt nincs dohányzás."

Facebook oldal: https://www.facebook.com/events/584354089725898/

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Háborúról, (politikai) költészetről és személyességről Bozsik Péterrel, Orcsik Rolanddal és Terék Annával
Beszélgetés Kazsimér Somával a Hosszú beszéd című performanszról

Más művészeti ágakról

színház

Égnehéz a Kelet-Nyugati Alkotóműhely előadásában
Jérome Commandeur: A hónap dolgozója
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Magala Ronnie válaszol


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés