bezár
 

film

2022. 08. 28.
Jancsó Miklós retrospektív a Cinema MOM-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jancsó Miklós retrospektív a Cinema MOM-ban Jancsó Miklós filmrendező munkássága előtt tiszteleg a Cinema MOM retrospektív vetítéssorozata, amelyben hét filmet láthat a közönség szeptember 1. és 7. között Budapesten.

A sorozat a Görbe János és Latinovits Zoltán főszereplésével készült Szegénylegények (1966) vetítésével veszi kezdetét szeptember 1-jén - közölték a szervezők. Mint írják, a 87 perces dráma Jancsó későbbi védjegyei, a hosszú beállítások és az Alföld ábrázolása miatt filmtörténeti jelentőségű. Szeptember 2-án tűzik műsorra a Szerelmem, Elektrát (1974) Gyurkó László színdarabjának adaptációját. A Törőcsik Mari, Cserhalmi György és Madaras József neveivel fémjelzett film 1975-ben a New York-i fesztivált is megjárta. Az ókori görög drámák hangulatát idéző 70 perces alkotás a korhoz képest modern köntösbe ültette mondanivalóját. A darab feldolgozását 12 egysnittes beállítással vitte vászonra a rendező.

Szeptember 3-án a Fényes szeleket (1969) láthatja a közönség Drahota Andrea, Kovács Kati és Balázsovits Lajos főszereplésével. A film a II. világháború utáni időszakba kalauzolja a nézőket. A cím a Népi Kollégiumok Országos Szövetségének egyik indulójából lett kiragadva. Jancsó és írótársa, Hernádi Gyula saját élményeiket is feldolgozták a filmben, mint a Népi Kollégiumok Országos Szövetségének (NÉKOSZ) egykori tagjai. Az 1971-ben készült Égi bárányt szeptember 4-én láthatják a nézők. Főszereplőjét Madaras József kelti életre, de feltűnik benne Bujtor István is. A történet 1919 nyarán a Tanácsköztársaság bukásakor játszódik és kegyetlen hatalmi harcokat mutat be.

Szeptember 5-én a szovjet-magyar koprodukciós Csillagosok, katonákat (1967) vetítik Kozák András és Juhász Jácint főszereplésével. A 90 perces, az Egyesült Államokba is eljutó alkotás ugyancsak 1919 nyarán játszódik az orosz polgárháborúban, de Jancsóhoz illően alföldi környezetben. Szeptember 6-án az Arany Pálmára jelölt, egy aratósztrájk közbeni harcot bemutató Még kér a nép (1972) című film kerül vászonra. A filmben Madaras József és Orbán Tibor mellett a nemrég elhunyt Haumann Péter és Koltai János is szerepel. Jancsó ezért a filmért Cannes-ban megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat.

A vetítéssorozat a Sirokkó (1969) című filmmel zárul. A koprodukció hazai főszereplői Bujtor István és Madaras József. A történet 1930-ban a horvát-szerb konfliktus közepén játszódik, amikor egy nemzeti hőst kell Magyarországra szöktetni egy politikai merénylet után. Jancsó Miklós 2014 januárjában, 92 évesen hunyt el, a kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró tavaly szeptemberben lett volna 100 éves - áll a közleményben.

A kép forrása: Filmtett.ro
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés