bezár
 

irodalom

2022. 09. 17.
Lobbanékony utópiák – nemzetközi irodalmi est Szegeden
Szeged, október 1., Grand Café
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Október 1-én a szegedi Grand Caféban, a Tiszatáj folyóirat és még három V4-es folyóirat szervezésében és a PesText, illetve az Őszi Kulturális Fesztivál részeként nemzetközi irodalmi estet rendeznek.

A járvány rávilágított a média, a kultúra, a művészet, az intézmények, a terápiák válságára. Megnehezítette az előretervezést, felfokozta a létbizonytalanságot, az utópiák kiégtek – hogyan érinti ez a kortárs irodalmat, művészetet, kultúrát? Vajon szükség van a kulturális intézményeink megerősítésére, a közös cselekvésre?

A V4 országainak vezető folyóiratai megpróbálnak közösen gondolkodni a lehetséges pozitív jövőképekben, forgatókönyveken. Hogyan újítsák meg az intézményeket? Hogyan részesítsék előnyben a közösségi szempontokat? Hogyan gondolják újra a természettel való kapcsolatunkat? Hogyan érzékenyítsék egymást a közös jövőre?

A Tiszatáj a cseh A2, a lengyel Dwutygodnik és a szlovák VLNA folyóiratokkal együttműködve járja körbe a válság utáni lehetséges jövőképek kérdését. A négy visegrádi folyóirat Vissza a jövőbe – Return to the Future címmel cserélt szerzőket egymással.

Résztvevők: Básthy Ágnes, Ludwika Włodek, Mária Modrovich, Peter Šulej és Michal Špína.

Az angol nyelven zajló beszélgetést Lengyel Zoltán vezeti magyar tolmácsolással..

Helyszín: Grand Café, Szeged

Időpont: 2022. 10. 01., 19 óra

Az est támogatói és társzervezői: Visegrád Alapítvány és a PesText fesztivál

A résztvevők életrajzai:

Básthy Ágnes közel 15 éve foglalkozik kultúrával, művészettel és szociológiával. A Fiatal Képzőművészek Stúdiójának tagja és volt vezetőségi tagja. A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának volt tagja. 2010-ben a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakán szerez MA, majd 2014-ben a Kaposvári Egyetem fotográfia szakán szerez BA diplomát. Jelenleg az ELTE TÁTK Szociológia Doktori iskolájának doktorandusza. Kutatási területe a rendszerváltás utáni magyar képzőművészet. 

Michal Špína (1985) filozófiát és összehasonlító irodalomtudomány szakokon végezte el egyetemi és posztdiplomai tanulmányait Prágában. Varsóban, Santiago de Compostelában és Santiago de Chilében volt cserediák. 2021-től a kéthetente megjelenő kulturális folyóirat, az A2 főszerkesztője. Közép-Európa és Latin Amerika irodalmairól, kulturális és szociális kérdéseiről ír, illetve tömegközlekedéssel, különösen a vasutak működésével foglalkozik. Főként spanyol nyelvből fordít.

Ludwika Włodek – újságíró és riporter, több könyv szerzője. Legutóbbi könyve, Afganisztán lázadói a függetlenségért harcoló afgán nőkről szól. 2017-ben megjelent a “Négy zászló, egy cím. Szepesi történetek” című könyve. A Varsói Egyetem Közép-Ázsia kutatóközpontjának szociológia-szakos tanársegéde. Érdeklődési köre: az identitás-politika, a nemzeti ideológiák, az etnikai és nemi diszkrimináció, a modernizáció és a szociális változások, az iszlám kultúra és politika, illetve a poszt-szovjet tanulmányok.

Mária Modrovich angolul és szlovákul ír, eddig 4 prózakötetet adott ki. Magyarul a Flesbek című elbeszéléskötete jelent meg Pénzes Tímea fordításában a Phoenix Kiadónál. A kötetét az Európai Únió Irodalmi Díjára jelölték 2019-ben, emellett rangos hazai elismeréseket is kapott. A VLNA folyóirat egyik szerkesztője, a pozsonyi Novotvar fesztivál egyik szervezője. Műveit angol, cseh, magyar, német nyelvre fordították. A Visegrádi Irodalmi Ösztöndíj nyerteseként Budapesten, illetve Pozsonyban volt ösztöndíjas.

Peter Šulej (1967) költő, prózaíró, a Drewo a srd kiadó alapítója, az Ars Poetica, a Novotvar fesztiválok alapítója, a Vlna (Hullám) című folyóirat főszerkesztője. Tíz verskötete, két elbeszélés-kötete, három regénye jelent meg. Poszt-romantika, alternatív kultúra, sci-fi próza. Besztercebányán született, jelenleg Pozsonyban él és alkot.

Lengyel Zoltán 1982-ben született Püspökladányban. 2001 óta Szegeden él. Az SZTE-BTK Irodalomtudományi Doktori Iskolájában szerzett PhD fokozatot. Egy szépirodalmi és egy értekező prózai kötete jelent meg. Zenekarokban zenél(t), a szegedi Grand Café kultúrkomplex és kávézó főmunkatársa. A Metanoia Artopédia független színházi társulat munkatársa. Móricz Zsigmond alkotói ösztöndíjban részesült. Publikált többek között a Kalligramban, a Helikonban, a Tiszatájban, valamint a Symposionban.

 

The project is co-financed by the Governments of Czechia, Hungary, Poland and Slovakia through Visegrad Grants from International Visegrad Fund. The mission of the fund is to advance ideas for sustainable regional cooperation in Central Europe. This publication is the part of the project "RETURN TO THE FUTURE - art, culture and new media in Central Europe after the pandemic". / A projekt a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák kormány közös támogatásával jött létre a Nemzetközi Visegrádi Alap pályázata keretében. Az Alap küldetése az, hogy elősegítse a fenntartható regionális együttműködés eszméit Közép-Európában. A fenti közlés a „Vissza a jövőbe – művészet, kultúra és új média a Közép-Európában a világjárvány után” című projektum része.

Eseménykép: Bob May CC-BY-NC-SA 2.0

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Hévíz Kulturális folyóirat a Nyitott Műhelyben bemutatta idei harmadik lapszámát.
Interjú Grecsó Krisztiánnal
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 4. nap
Jelena Glazova és Szemjon Hanyin közös könyvbemutatója a Kis Présházban

Más művészeti ágakról

A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés