bezár
 

art&design

2022. 09. 22.
Pilar Aymerich fényképei először láthatók Magyarországon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pilar Aymerich fényképei először láthatók Magyarországon Először láthatók kiállításon Magyarországon Pilar Aymerich spanyol fotós, fotóriporter alkotásai, amelyek a barcelonai női mozgalmak legikonikusabb pillanatait mutatják be péntektől Budapesten, a Cervantes Intézetben.

A feminista harc Barcelonában és a társadalmi riport című tárlat húsz fotót mutat be október 18-ig, Pilar Aymerich, a spanyol fotográfia egyik nagyasszonya azokat a nőket kísérte útjukon, akik jogaik és szabadságuk védelméért harcoltak - tájékoztatta a Cervantes Intézet az MTI-t szerdán.

A spanyol fotós 2021-ben megkapta a Spanyol Nemzeti Fotográfia-díjat, amellyel pályafutását ismerték el.

Pilar Aymerich felvonulásokat és társadalmi mozgalmakat örökített meg a Franco-időszak végétől a rendszerváltáson keresztül napjainkig. Egyedi nézőpontja, kamerája azóta kíséri a jogaikért, szabadságukért kiálló nőket. A képeken megjelenik a katalán város radikális transzformációja is: a nyolcvanas, kilencvenes évek Barcelonája. A tájékoztató szerint a fotóművész azt mondta, hogy Barcelona ekkor egyszerre három nemzedék tükrét adta vissza: láthatók benne olyanok "akik visszatértek a száműzetésből, akik a belső ellenállás képviselői voltak, és a mindezen emberek és mások eszméiből töltekező fiatalok". A fotós kiemelte azt is, hogy szakmájában mindig a nők szemével közelítette meg a valóságot.

Pilar Aymerich 1943-ben született Barcelonában. Az Adriá Gal Színművészeti Iskolában tanult. Itt találkozott Montserrat Roig íróval, akivel több közös projektet hoztak létre. 1965-től két évig Londonba riporterként dolgozott. Ezután Párizsban labortechnikát tanult. A hatvanas évek társadalmi mozgalmainak hatására fotós-újságíró lett, majd Barcelonába való visszatértekor portrékra és szocioriportokra specializálódott.

Mindegyik fotós műfajban tevékenykedett, de kiemelkedőek portréi, építészeti és színházi riportfotói.

Olyan folyóiratoknak dolgozott mint például az El País, a Fotogramas, a Qué leer, a Destino, a Triunfo, a La Calle, a Serra d'Or és a Vindicación Feminista. Hatvannál is több kiállításon mutatkozott be világszerte. 2002-ben elnyerte az Emberi Jogok Intézetének Szolidaritás Díját, 2005-ben pedig a Sant Jordi-keresztet (Szent György-kereszt) - áll a közleményben.

Kép forrása: cultura.cervantes.es

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Tóth Anna Eszter Minták halmokban című kiállításáról
art&design

Kis Présház, 2022. szeptember 18., 20 óra
Első alkalommal adták át a Jerger Krisztina-díjat
art&design

A FÉSZEK Művészklub és a textil kapcsolata az 1970-es és ’80-as években

Más művészeti ágakról

Mán-Várhegyi Réka: Vázlat valami máshoz, Magvető Kiadó, Budapest, 2022.
Képtelen képrablás - Mesék a múzeumból, Pagony, 2022


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés