bezár
 

film

2022. 09. 23.
Ezek a filmek voltak az idei CineFest díjazottai
Múlt hétvégén átadták a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ezek a filmek voltak az idei CineFest díjazottai 2022. szeptember 17-én, szombat este ünnepélyes zárógála keretében adták át a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait. A fesztivál Grosan Cristina Hétköznapi kudarcok című új filmjének hazai premierjével és Giuseppe Tornatore Ennio című dokumentumfilmjének meglepetésvetítésével zárult.

A fesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat Ruijun Li rendezése, a Porrá leszünk című kínai alkotás kapta. A Zukor Adolf-díjat, a fesztivál nagydíját Szakonyi Noémi Veronika rendező Hat hét című magyar filmje, a közönségdíjat pedig a Tiszeker Dániel és Lévai Balázs együttműködésében készített Nyugati nyaralás érdemelte ki.

Porrá leszünk

Porrá leszünk

Az ünnepélyes megnyitón Molnár Piroska vehette át a fesztivál életműdíját, míg a záró ceremónián egy másik kiemelkedő életmű előtt tisztelegtek a szervezők: a legendás hazai animációs filmkészítő, Rófusz Ferenc sok évtizedes kiemelkedő, kontinenseken átívelő munkásságáért kapta az elismerést. A tiszteletére levetítették az Oscar-díjjal kitüntetett A légy című rövid animációt. A film és alkotója akkor és azóta is sok más elismerésben részesült itthon és világszerte a Kossuth-díjtól a Szent István-rendig.

Hat hét

Hat hét

A CineFest nyolc napja alatt számos hazai nagyjátékfilm (Hat hét, Magasságok és mélységek, Nyugati nyaralás és zárófilmként a koprodukcióban készült Hétköznapi kudarcok) és egészestés dokumentumfilm (Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes, Magyar hangja…, valamint meglepetésvetítésen A mi Kodályunk 2.) debütált. Bíró Tibor fesztiváligazgató hangsúlyozta, hogy „a fesztivál versenyprogramjának valamennyi filmje magyarországi premier volt. A hazai filmek különösen népszerűek, hiszem már elővételben ezekre a filmekre kelt el a legtöbb jegy”. Rengeteg Cannes-ból, Velencéből, Berlinből, a Sundance-ről vagy a Tribecáról érkező nemzetközi filmet itt láthatott először a közönség Magyarországon.

Nyugati nyaralás

Nyugati nyaralás

Megannyi izgalmas közönségtalálkozó és szakmai program követte egymást. Nemcsak filmek, de alkotók és filmes szakemberek is érkeztek a világ minden tájáról. Bíró Tibor kiemelte: „Minden eddiginél több külföldi vendéget fogadtunk: filmes alkotók, szakemberek, filmkritikusok 30 országból érkeztek hozzánk.” Volt vendég többek között Bangladesből, Belgiumból, az Egyesült Királyságból, Egyiptomból, Észak-Macedóniából, Franciaországból, Németországból, Iránból, Izraelből, Olaszországból, Marokkóból, Svájcból, Svédországból, Szerbiából és Ukrajnából. Saját filmjének vetítésére látogatott Miskolcra Tarik Saleh, a Cannes-ban a legjobb forgatókönyv díjával kitüntetett Fiú a mennyből alkotója, Miskolcon járt Mehdi Bajestani színész, a Szent pók főszereplője, Kristina Buozyte, a litván sci-fi, a Vesper rendezője (aki tíz évvel ezelőtt már elnyerte a fesztivál fődíját) és a lengyel Witold Ludwig, a kosztümös dráma, A koldus és a madame megálmodója.

Keleti Ágnes

Aki legyőzte az időt

A hazai alkotók és színészek közül többek között Csoma Sándor, Pál Emőke, Trill Zsolt, Molnár Piroska, Csőre Gábor, Galambos Péter, Kálid Artúr, Tiszeker Dániel, Lévai Balázs, Mészáros Béla, Pokorny Lia, Szőke Abigél, Szakonyi Noémi Veronika, Román Katalin, Grosan Cristina és Kerekes Vica lépett a színpadra.

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál jövőre is szeptemberben lesz.

 

A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai:

Pressburger Imre díj – A fesztivál fődíja a legjobb filmnek: Porrá leszünk (Return to Dust / Yin ru chen yan), r.: Ruijun Li

Zukor Adolf díj – A fesztivál Nagydíja: Hat hét, r.: Szakonyi Noémi Veronika

A legjobb rövidfilm díja: Zárt ajtók mögött (Toutes les nuits / Behind Closed Doors), r.: Latifa Said

Dargay Attila díj – A magyar animáció ifjú tehetsége: Horesnyi Máté

CineNeWave díj: Nyugvó köd, r.: Fábián Nikoletta

CineDocs díj: Akik lehettünk volna (Wer wir gewesen sein werden / Who We Will Have Been), r.: Erec Brehmer, Angelina Zeidler

A CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja: Közel (Close), r.: Lukas Dhont

A FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a legjobb nemzetközi filmnek: Porrá leszünk (Return to Dust / Yin ru chen yan), r.: Ruijun Li

A FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a legjobb magyar filmnek: Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes, r.: Oláh Kata

A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja: A barlang (Il Buco / The Hole) r.: Michelangelo Frammartino

Közönségdíj: Nyugati nyaralás, r.: Tiszeker Dániel, Lévai Balázs

Életműdíj: Molnár Piroska (a megnyitó ünnepségen átadott díj)

Életműdíj: Rófusz Ferenc (a záró ünnepségen átadott díj)

 

Forrás: 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Brandon Cronenberg: Végtelen víztükör
Beszámoló a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról (szeptember 7-9.)
Hu Bo: An Elephant Sitting Still
Pablo Larraín vámpírtörténettel érkezett Velencébe

Más művészeti ágakról

gyerek

Budapesten, Debrecenben és Szegeden 2024. januárjában
A Hévíz Kulturális folyóirat a Nyitott Műhelyben bemutatta idei harmadik lapszámát.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés