bezár
 

art&design

2022. 10. 11.
Ada Vilhan egyéni kiállítása a Képezőben
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Ada Vilhan egyéni kiállítása a Képezőben Október 13-án, csütörtökön hat órakor nyílik meg Ada Vilhan egyéni kiállítása a Képezőben, mely a Filozófusok Kertje nevet viseli. A kiállítást Gulyás Gábor filozófus, esztéta nyitja meg, a kurátor Schneller János.

Ada Vilhan festményei nem a mimézis, nem a spektákulum és még csak nem is a kognitív tartalmak közvetítőjeként lépnek a színre, sokkal inkább az érzékek megnyugtatásának, az elme elcsendesítésének tárgyaiként. Festményei, gyűrt, repesztett felületeikkel a harmadik dimenziót is birtokba veszik, súlyos vásznai túllépnek a táblakép határain és a síkplasztika irányába mozdulnak. Tömeg és felület, szín és forma, szándék és véletlen így külön minőségekként, egymás mellett, sőt látszólag egymástól függetlenül alakulnak a felületen, miközben e kettősségek olykor egymással kölcsönhatásra lépve összekapcsolódnak és új, érzéki szintézist alkotnak. A természeti formák organikus alakulására emlékeztető gyűrődések a tapintás érzéki élményét közvetítik, a redukált színhasználat és az erőteljes kontrasztok ugyanakkor a festői minimalizmus irányába mozdítják el a kompozíciókat.

A gesztusszerű festéknyomok a felülettel való találkozás aktusát dokumentálják. Az érintés vizuális megidézése és néző általi megélése teszi a haptikus felületekkel való kontaktus emlékét igazán érzékivé és kifejezővé. Műveinek e csoportja az emberi bőrt, húst, vagy az szilárdulásban lévő lávát, esetleg az erózió hatására barázdált kő felületek látványát idézik, szenvedélyes, vad és sokszor nyers hatást keltve. Műveinek másik csoportja sokkal letisztultabb, már-már a japán shinto kertek örök nyugalmát, vagy a haikuk egyszerűségét idézik. Ebben a monokróm világban a fekete-fehér találkozása a lazúros festékréteg sík felületén egy-egy vertikális cezúrában ölt testet. A felfénylésekként is értelmezhető elmosódó, fehér nyalábok a fényérzékeny filmszalag, vagy a sötétet felhasító formátlan fénysugár asszociációját keltik. Festményei az anyag és az anyagtalan határán, azok folyamatos kölcsönhatásában, sőt ezek ütköztetése során születő művek, melyek egy belső küzdelem dokumentumai is egyben – Schneller János kurátori koncepciója.

adaAda Vilhan
Filozófusok Kertje
Ada Vilhan kiállítása egészen november 17-ig tekinthető meg a Képezőben. A kiállításmegnyitó október 13-án, csütörtökön lesz 6 órakor. Október 27-én Schneller János tart tárlatvezetést a kiállításon. November 5-én színházi ősbemutató lesz a képek között Pass Andi (Trafo), Levko Esztella és Száger Zsuzsa közreműködésével.
Helyszín: Képező • 1024 Budapest, Keleti Károly utca 13/A
Fotók a művész jóvoltából 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
art&design

Interjú Hegyi Lóránddal

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés