bezár
 

színház

2022. 10. 17.
Közeleg a Magyartenger ősbemutatója a Centrál Színházban
Bíró Bence darabját Alföldi Róbert rendezi
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közeleg a Magyartenger ősbemutatója a Centrál Színházban November 5-én 19.30-kor lesz Bíró Bence első egész estés önálló darabja, a magyartenger ősbemutatója a budapesti Centrál Színházban. A nyáron felolvasószínházként debütált művet ezúttal is Alföldi Róbert rendezi, aki az előadás díszlettervezője is. A kortárs családi dráma huszonnégy óra alatt játszódik egy balatoni nyaralóban. Egy tipikus családi ünnepet látunk nem mindennapi módon bemutatva. Talán komédia, hat férfi, négy női szereplő, viharfelhők a tóparton, sok beszélgetés a politikáról, a színházról, kevés cselekmény, öt kiló szerelem és fegyveres kertitörpék. A fő szerepekben olyan nagyszerű színészek lépnek színpadra, mint Balsai Móni, Fehér Tibor és Schmied Zoltán.

„A Balaton régen sós volt, tudtátok? A könny sós, mint az izzadság. Még az isten könnye is. Csak aztán annyira nem törődött velünk az isten, hogy még sírni is elfelejtett miattunk. A tóból meg szép lassan elpárolgott a só. Az élet sója. Így szűnt meg a magyar tenger.” – hangzik el Bíró Bence első egész estés önálló darabjában, a magyartengerben, melynek ősbemutatója november 5-én 19.30-kor lesz a budapesti Centrál Színházban.

Szkéné színház

„Annak idején én kerestem meg Robit. Egy hirtelen ötlettől vezérelve írtam neki a szentendrei felolvasószínházzal kapcsolatban. Az eddigi munkáit nézve - és mindig nézem a munkáit, az általa vezetett Nemzeti Színház alapvetően határozta meg a színházról való gondolkodásom - volt egy olyan megérzésem, hogy talán ő érteni fogja, amit olvas és jól tud majd hozzá kapcsolódni. Nagyon örülök, hogy így lett. Robival aztán közösen alakítottuk az előadás szövegkönyvét. Igazán remek drámaírói mesterkurzus volt az együtt töltött idő.” - nyilatkozta a szerző, Bíró Bence, majd hozzátette: „Dramaturgként sok bemutatóm volt már, regényeket is többször írtam már színpadra, más alkotókkal közösen készítettünk szerzői előadásokat is. De hogy az én önálló kitalációmat lássam viszont a színpadon, hát, ilyen még nem volt. Ha a színészek és a nézők is örömüket lelik majd benne, akkor én sem fogok szomorkodni.”

Bíró Bence dramaturg 2015-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Radnai Annamária és Forgách András osztályában. Számos színházban és független társulattal dolgozott dramaturgként és íróként olyan elismert színházrendezők mellett, mint Schilling Árpád, Kovács D. Dániel vagy Szenteczki Zita. 2019-ben elnyerte az Örkény István Drámaírói Ösztöndíjat, 2022-ben a Kortárs Magyar Dráma-díjat.

A nyáron felolvasószínházként debütált művet ezúttal is Alföldi Róbert rendezi, aki így gondolkodik a darabról: „Akármilyen nehéz idők is vannak a család az család. És a Balaton az Balaton. És potyoghatnak a csontvázak kifelé a szekrényekből, lehetnek mindenféle kimondott vagy elhallgatott bajok, bánatok… a Balaton az mégiscsak a Balaton. És a család az mégis csak a család. Ezért aztán nehezen, de a szeretet az mégiscsak szeretet. Közben meg egymáson is, meg magunkon is nagyon jókat lehet nevetni. Sőt…. röhögni. Az élet szép…. ”.

A fő szerepekben olyan nagyszerű színészek lépnek színpadra, mint Balsai Móni, Fehér Tibor és Schmied Zoltán, de a darabban Földes Esztert, Szabó Évát, Pálfy Katát, Ódor Kristófot, Papp Jánost és Rada Bálintot is láthatja a közönség.

Szerző: Bíró Bence
Rendező: Alföldi Róbert
Díszlettervező: Alföldi Róbert
Jelmeztervező: Kálmán Eszter
A darab ősbemutatója november 5-én 19:30-kor lesz a budapesti Centrál Színházban.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés