bezár
 

film

2022. 10. 21.
New York-i fesztiválon látható először Szilágyi Fanni első mozifilmje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült Veszélyes lehet a fagyi a héten zajló New York-i Filmhéten debütál a tengerentúlon. Október 17. és 23. között a nagyközönség az egész Egyesült Államok területén megnézheti online a Stork Natasa kettős főszereplésével készült különleges alkotást, amely november közepén kerül a hazai mozikba. 

New York-i Filmhét évről évre olyan nemzetközi válogatással készül, amelyben a már befutott rendezők mellett az elsőfilmes alkotók is bemutatkozhatnak. A szervezők emellett ügyelnek a sokszínűségre, hiszen céljuk, hogy felhívják a figyelmet a film közösségformáló erejére. Idén két kategóriában – nagyjátékfilm és rövidfilm – mindössze 13 alkotást mutatnak be, emellett a versenyen kívüli retrospektív programban máig meghatározó alkotásokat is felidéznek.

Jelenetkép a Veszélyes lehet a fagyi című filmből

Szilágyi Fanni a Nemzeti Filmintézet első filmeseket támogató Inkubátor Programjában készült mozifilmjében a radiológusként dolgozó Adél és jó anyagi körülmények között élő egypetéjű ikertestvére történetét dolgozza fel. A két nő a külső hasonlóságok ellenére máshogyan látja önmagát és a másikat, és mindketten a másik életét irigylik. Konfliktusokkal terhelt kapcsolatukba Ákos színrelépése hoz váratlan fordulatot. 

„Egy elsőfilm megalkotása tele van kompromisszumhelyzettel, de nem bánok semmit. Rengeteg kockázatot vállaltunk, és megnehezítettük a saját dolgunkat, de szerintem megérte. Nagyon sok érzésem, fájdalmam és örömöm van ebben a filmben, ezért még nem tudom eldönteni, hogy melyik az erősebb bennem: a félelem attól, hogy mindenki belekukkanthat majd a fejembe, vagy a várakozás” – nyilatkozta Szilágyi Fanni rendező, aki korábbi kisfilmjeivel (A kamaszkor vége, A csatárnő bal lába életveszélyes, Minden vonal, Orsi és Tienshinhan) már bizonyította, hogy meghökkentő eredetiséggel, érzékenyen képes beszélni a legnehezebb témákról is. 

A Stork Natasa, Patkós Márton, Szabó Máté, Csikász Ágnes és Bódy Magdi főszereplésével készült Veszélyes lehet a fagyi producere Pataki Ági és Kenesei Edina, forgatókönyvírója Lányi Zsófi, rendezője Szilágyi Fanni. A filmet Szilágyi Gábor fényképezte, vágója Ördög Zsófia, zenéjét Kalotás Csaba szerezte. 

Veszélyes lehet a fagyi a Partnerfilms gyártásában valósult meg és itthon országszerte november 17-től lesz látható a Mozinet forgalmazásában. 

 

Hír és jelenetképek forrása: Mozinet

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lukas Dhont: Közel
Cantu Mari Go című könyvének bemutatója
Tiszeker Dániel & Lévai Balázs: Nyugati nyaralás

Más művészeti ágakról

Piros orr mesék - kötetbemutató
Sándor L. István: A Katona és kora. Az indulás irányai
irodalom

Szeifert Natália: Örökpanoráma, Kalligram, Budapest, 2022.
Beszélgetés Sándor L. István könyvéről, Ács Jánosról, Máté Gáborral


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés