bezár
 

zene

2022. 10. 20.
Dallamok szárnyán bárhová
Sokszínűség a MÜPA színpadán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az előttünk álló hónapokban nemcsak a klasszikus műfajok elkötelezett rajongói, de a könnyű- és világzenéért lelkesedők is megtalálhatják számításaikat a Müpában. Az afrikai muzsika állócsillaga, Youssou N’Dour mellett vérpezsdítő dallamokkal érkezik a francia–algériai Nesrine, és egy-egy lemezbemutatóval kedveskedik a közönségnek a cimbalom nagyágyúja, Balogh Kálmán, a Harcsa Veronika–Gyémánt Bálint Quartet, valamint a Kaltenecker–Markó duó – közölte a Művészetek Palotája a prae.hu művészeti portállal.   

Október 18-án a hazai jazzszcéna emblematikus művészére, a közelmúltban elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára egy életművének szentelt, müpás koncertjeinek legemlékezetesebb pillanataiból összeállított online műsorral emlékezik a Művészetek Palotája. 

November 8-án 20 órától a négyszeres Grammy-díjas szenegáli zenész Youssou N’Dou vezeti be a hallgatókat a mbalax műfajába, aki termékeny pályafutása során rengeteget tett több afrikai stílus népszerűsítéséért: nem csupán a mbalax egyik legjelesebb képviselője, de ő maga tökéletesítette és ismertette meg a világgal ezt a műfajt.

November 22-én a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet ad lemezbemutató koncertet a Müpa színpadán. Nemrégiben jelent meg a hajdani jazz tanszakos osztálytársak páratlanul sikeres formációjának legújabb albuma, az About Time, a Müpa közönsége pedig az elsők között, Dresch Mihály, László Attila, Nagy Emma és Cseh Péter közreműködésével hallhatja az anyagot.

November 27-én Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band lép színpadra. Az idén jubiláló Világraszóló fesztivál a tárogató és a cimbalom rendkívüli univerzumába enged betekintést – ez utóbbi instrumentum lenyűgöző sokszínűségéről a sorozat állandó házigazdája, a világhírű Balogh Kálmán és zenekara lemezbemutató koncertjén magunk győződhetünk meg.

Jófajta elvetemültség, pimasz virtuozitás és játékos határátlépések: az öt éve együtt zenélő Kaltenecker Zsolt és Markó Ádám duója David Maxim Micic gitárossal és Orsovai Renivel kiegészülve mutatja be új, Space Junk című albumát a Müpában december 1-jén.

December 14-én pedig a francia–algériai csellista-énekesnő, Nesrine semmihez sem hasonlítható muzsikájában az izzó észak-afrikai hagyomány egyesül a 21. századi, dallamos jazzel és a finom popos hangzásokkal – vétek volna kihagyni!

A kép forrása: mupa.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés