bezár
 

irodalom

2022. 10. 23.
A Kosztolányi család és Csáth Géza hagyatékával bővült a Pannon Egyetem gyűjteménye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kosztolányi család és Csáth Géza hagyatékával bővült a Pannon Egyetem gyűjteménye A Kosztolányi család és Csáth Géza hagyatékának egy részével gazdagodott a Pannon Egyetem gyűjteménye. A kéziratokból, levelekből álló hagyatékban egyebek mellett fényképek, személyes iratok is találhatók - nyilatkoztapénteken Arany Zsuzsanna, a Pannon Egyetem docense, a Sziveri Intézet vezetője.

A gyűjtemény a feldolgozást követően látogatható lesz a szakmai és a nagyközönség számára is. Arany Zsuzsanna elmondta, hogy az 1049 tételből álló hagyatékokat a Pannon Egyetemért Alapítvány vásárolta meg a nyáron egy magánszemélytől, az anyag több kisebb gyűjteményből állt össze. A Csáth-hagyatékban többek között kéziratok, gépiratok, novellák és novellatöredékek, az ezekhez készült rajzok találhatók, emellett személyes iratok is, például orvosi receptek. Arany Zsuzsanna megjegyezte, hogy az anyag Csáth Géza életének utolsó időszakát reprezentálja, véleménye szerint eddig ismeretlen szövegek is előkerülhetnek a vázlatok, regénytervek mellett. Arany Zsuzsanna Kosztolányi Dezső hagyatékából a levelezést emelte ki, amelyet külföldi írókkal folytatott, illetve Kosztolányi Dezsőné írói hagyatékát, amely tartalmazza Harmos Ilona Karinthy-életrajzának gépiratát is. Az anyagban megtalálható Kosztolányi Ádám levelezése is.

Az irodalmi hagyaték részét képezi a Pannon Egyetem Könyvtár és Tudásközpont muzeális különgyűjteményének, amely többszáz ritka könyvet és egyéb értékes könyvtári dokumentumot tartalmaz, köztük például Lőrincze Lajos nyelvész és Halász Előd germanista professzor hagyatékát. Pénteken megállapodást írt alá a Pannon Egyetem és az Országos Széchényi Könyvtár a gyűjtemény katalogizálásához nyújtott szakmai támogatásról. Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az eseményen úgy fogalmazott, hogy a gyűjtemény őrzésével, ápolásával az egyetem kulturális küldetést valósít meg. Mint mondta, a jövőben digitalizálni fogják az iratokat.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora arról beszélt, hogy a gyűjtemény hozzájárul Veszprém szellemi megerősödéséhez. Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja azt emelte ki, hogy az egyetemek ma nem csupán szellemi, hanem kulturális, szolgáltató és innovációs központként is működnek. Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója megtisztelőnek nevezte, hogy a Pannon Egyetemmel közösen dolgozhatnak a gyűjtemény gondozásán. Navracsics Tibor, a Pannon Egyetemért Alapítvány elnöke, területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős miniszter hangsúlyozta, hogy az egyetem feladata a térség szolgálata. Mint mondta, Csáth és Kosztolányi az európaiságot és a magyarságot, a magyar életérzést mutatják meg az utókornak. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben a gyűjtemény gyarapodni fog.

Fotó: sziveriintezet.com 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés