bezár
 

irodalom

2022. 10. 28.
Kortárs alkotók segítségével hívja fel a közösségi oldalak akadálymentesítésére a figyelmet a Yettel
Különleges versek teszik átélhetővé a képeket a látássérülteknek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kortárs alkotók segítségével hívja fel a közösségi oldalak akadálymentesítésére a figyelmet a Yettel A látás hónapja alkalmából a Yettel felkérésére kilenc elismert magyar költő, író és slammer vállalkozott arra, hogy szavakkal fessen le egy-egy fotót a láttásérült közösségimédia-felhasználóknak. Az így születő verseskötet elsőként kizárólag úgynevezett alt. textként, azaz a nekik szóló képleírásként volt elérhető, de most bárki elolvashatja. A szolgáltató ezzel szeretné a látók figyelmét is ráirányítani arra a problémára, hogy a közösségi profilok üzemeltetői gyakran elmulasztják akadálymentessé tenni a posztjaikat, ezzel sokak számára valóban „láthatatlanná” téve őket.

A jól látó Facebook- és Instagram-felhasználók körében is ismert trend, hogy a közösségi felületek algoritmusa a vizuális tartalmakat támogatja, ezért a profilok üzemeltetői is egyre inkább képes, videós posztokkal kommunikálnak. Kevesen tudják azonban, hogy ezekről a tartalmakról a látássérültek csak az alt. text, azaz a képekhez rendelt alternatív szöveg alapján tudnak információt szerezni, képernyőolvasó által felolvasott leírásként. Felöltéskor sokan sajnos elmulasztják ennek a szövegnek a begépelését, vagyis a digitális akadálymentesítést, így a látássérültek számára ezek a képes tartalmak elérhetetlenek maradnak.

Versbe szedve egy kép sem marad láthatatlan

Október a látás hónapja. Ezt az alkalmat ragadta meg arra a Yettel, hogy egy különleges verseskötettel lepje meg a látássérült közösségimédia-felhasználókat. Kilenc alkotó – Bárány Bence, Boebeck, Borsos Bence, Kemény Gabriella, Kemény Zsófi, Lackfi János, Simon Márton, Baranyai Barna és Nagy Dániel – versek formájában mesélt a Yettel közösségi felületein megosztott fotósorozat tartalmáról. A Budapest részleteit ábrázoló képekhez egy-egy, kifejezetten a látássérülteknek szóló, alt. textben megjelenő vers társul, ami a legérzékletesebben írja le a fotók szépségét, történetét.

A fotósorozat első képének  megnyitásakor a következő üzenet fogadja a látássérült felhasználókat: “Kedves követőnk, aki most a kép alt. textjét hallgatod. Ez csak neked szól. Ebben a posztban 9 fotót találsz. Mindegyikük helyettesítő szövegében egy-egy általa inspirált vers áll, amiket hazai írók, költők, slammerek írtak. Kérjük, fogadd őket szeretettel. Ezzel a kis akcióval szeretnénk kedveskedni neked a látás világnapján, valamint elérni, hogy minél többen használják a Facebook és az Instagram alt. text funkcióját, ami közelebb viheti az online tartalmakat hozzád. Jöjjön is az első alkotás:...”

A Yettel a digitális akadálymentesítésért

Az akcióhoz vállalás is járul: a Yettel ezentúl nagy körültekintéssel, az akadálymentesítési szempontoknak megfelelően fogja kitölteni a Facebookon és Instagramon megjelenő fotós tartalmak, valamint weboldala, a yettel.hu alt. text mezőit, hogy a látássérültek is minél jobban követhessék a tartalmakat. Valamint arra buzdít más márkákat és tartalom-előállítókat is, hogy törekedjenek erre, ezzel is segítve, hogy a látássérültek is a közösségek aktív részeseivé válhassanak.

A versek megtalálhatók itt és itt.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés