bezár
 

színház

2022. 10. 28.
Fényeskedjék neki címmel ősbemutató a Szkéné Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fényeskedjék neki címmel kortárs magyar dráma ősbemutatójára készül a Szkéné Színház; Szivák-Tóth Viktor darabját a szerző rendezésében pénteken és szombaton láthatja a közönség a Műegyetemen.

 A korrupció témáját feldolgozó darab legközelebb november 28-án és 29-én lesz látható - áll a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szkéné színház

Szivák-Tóth Viktor író, rendező, dramaturg színész-drámatanárt elsősorban a közösségi színház és a színházi nevelés területén ismerhette meg a közönség, vezetésével működik a Szkéné Színház ifjúsági és közösségi műhelye, a Rakpart3 is. A szerző 2020-ban elnyerte az Örkény István drámaírói ösztöndíjat Fényeskedjék neki című darabjával, amelyből felolvasószínház is készült.

A közleményben Szivák-Tóth Viktort idézik, aki elmondta: a kortárs drámák közül azokat kedveli leginkább, amelyek közvetlenül szólnak a világról, amelyben élünk. "Nem is törekedtem arra, hogy a közéleti vonatkozásokat elleplezzem, inkább azt az általános érvényű gondolatot kerestem, ami ezek mélyén lapul, így lyukadtam ki újra és újra a korrupció témájánál" - mondta.

A dráma egy nagyvállalkozó halála utáni tor eseményeiből építkezik. A szereplők családi, baráti és üzleti kapcsolatai az évek során kibogozhatatlan és szétszakíthatatlan kötelékké fonódtak össze, amelyet most mégis próbára tesz a gyász: a szövetség központi figurájának elvesztése. Az ismerős helyzetek, nagyon is mai párbeszédek mögött fölsejlik egy Hamlet-parafrázis és nemzeti drámáink jambikus lüktetése - áll a darab ismertetőjében.

Mint írják, az egyszerre súlyos és végletekig komikus helyzetekben vergődő karakterek megformálása igazi színészi kihívás, a darab szereplői először játszanak együtt színpadon. A gyászoló özvegyet Enyedi Éva formálja meg, akit a Pintér Béla és Társulata előadásaiban láthatott a közönség a Szkéné színpadán. Otthonosan mozog ezen a színpadon Szikszai Rémusz is, aki többek között a Szkéné egyik állandó társulata, a Vádli Alkalmi Színházi Társulás vezetője. Török-Illyés Orsolyát az Árvácskában láthatta a Szkéné közönsége, emellett számtalan független produkcióban, filmszerepben.

A produkció különlegessége, hogy a további két szereplője is Örkény-ösztöndíjas drámaíró: Formanek Csaba (2018., 2019.), a Kettőspont Színház vezetője, színész, író, rendező és Márfi Márk (2022.), akit többek között a Radnóti Színházban és Telik című saját monodrámájában láthatott a közönség.

Az előadás díszletét Valcz Péter tervezte, a jelmeztervező Zubor Kata és Komesz Borbála.

A kép forrása a szkene.hu.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
John a Latinovitsban
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés