bezár
 

irodalom

2022. 11. 04.
Ők az idei Alföld-díjasok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Alföld szerkesztősége 2022-ben is odaítélte három kiváló szerzőjének az Alföld-díjat. Ladik Katalin költő, performer, Ureczky Eszter irodalomtörténész és Mezei Gábor költő, szerkesztő, irodalomtörténész kapja idén a rangos kitüntetést.

Az Alföld szerkesztősége 1978 óta nívódíjban részesíti kiemelkedő szerzőit. 1993-tól a díjazottak a pénzjutalom mellé E. Lakatos Aranka szobrászművész emlékplakettjét is megkapják. 1978 és 2021 között 44 alkalommal 126 szerzőnek 133 Alföld-díjat osztottak ki (heten: Csoóri Sándor, Sütő András, Kulcsár Szabó Ernő, Tandori Dezső, Oravecz Imre, Esterházy Péter és Térey János kétszer is megkapták). A kitüntettek között olyanok szerepeltek, mint Kányádi Sándor, Hankiss Elemér, Tar Sándor, Nádas Péter, Borbély Szilárd, Kovács András Ferenc, Szilágyi István, Takács Zsuzsa és Tóth Krisztina.

A díjakat az idén 51 éve alapított Debreceni Irodalmi Napok keretében, az Alföld-díjasok estjén adjuk át 2022. november 8-án 18.30-tól a Csokonai Forum Orfeum-termében, majd a díjazottak egy portrébeszélgetésen vesznek részt.

Ladik Katalin a neoavantgárd által ihletett, több művészeti ágat átfogó életművéért és a folyóiratunkban közel félévszázadon át megjelent publikációiért,

Ureczky Eszter az angolszász kultúra, a biopolitika és a kultúrorvostan elkötelezett közvetítéséért, valamint az Alföld hasábjain és online felületén közölt tanulmányaiért és kritikáiért,

Mezei Gábor különös atmoszférájú versvilágának megteremtéséért, valamint folyóiratunkban közölt korszerű, elméleti alapozottságú, szövegközeli elemzésekre épülő tanulmányaiért és bírálataiért

részesül Alföld-díjban.

A díjakat az idén 51 éve alapított Debreceni Irodalmi Napok keretében, az Alföld-díjasok estjén adjuk át 2022. november 8-án 18.30-tól a Csokonai Forum Orfeum-termében, majd a díjazottak egy portrébeszélgetésen vesznek részt. A Debreceni Irodalmi Napok programja itt tekinthető meg.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés