bezár
 

zene

2022. 11. 06.
Amszterdamban lép fel a Nemzeti Énekkar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Amszterdamban lép fel a Nemzeti Énekkar: Jörg Widmann nagyszabású oratóriumában működik közre november 12-én a Concertgebouw-ban.

A mű megszólaltatása hatalmas apparátust vesz igénybe, mintegy 200 zenész és énekes áll egyszerre a színpadon.

Az énekes szólisták mellett (Sarah Brady szoprán, Thomas E. Bauer bariton, Jan Valentin Schener fiú szoprán) fellép a Holland Rádió Filharmonikus Zenekara, két vegyeskar, a Holland Rádió Énekkara (karigazgató: Benjamin Goodson), a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), a Holland Gyermekkórus (vezető karnagy: Wilma ten Wolde), valamint a két narrátor, Chiara Schütz és Jakob Gebbert.

Az esten a Holland Rádió Filharmonikus Zenekarának vezető karmestere, a nemzetközileg is elismert Karina Canellakis vezényel.

Jörg Widmann ARCHE című kortárs darabjának középpontjában az emberiség Istenhez intézett könyörgése áll. Az öt tételes mű a Fiat Lux-szal (Legyen világosság) kezdődik, amelyben két gyerek írja le a teremtés aktusát. A második tétel a Die Sintflut (Özönvíz), a darab fő része a harmadik tétel, a Liebe (Szeretet). A negyedik tétel a Dies irae (A harag napja), amelyben Schiller szövege tűnik fel. Az ARCHE utolsó, ötödik Dona nobis pacem (Adj nekünk békét) tétellel zárul, melyben a szerző azt üzeni, hogy a túlélésért magunknak kell vállalnunk a felelősséget.

"Rendkívül nagy örömmel fogadtuk el a felkérést Vashegyi György főzeneigazgató úrtól. A beugrásként elvállalt feladat összetett, a majd kétórás kortárs darab igazi kihívás a kórusoknak külön-külön, valamint az együttesen belül is mind technikailag, mind zenei kifejezésben. A műben számos tonális és atonális rész van, sok a hangutánzás és effektusbeli kérések, ezek mindegyike igazi újdonságot nyújt a Nemzeti Énekkarnak" - idézi a közlemény Somos Csaba karigazgató szavait.

Mint írják, Jörg Widmann klarinétművészt és karmestert generációjának nemcsak a legsokoldalúbb és legérdekesebb művészeként, hanem a kortárs zeneszerzők egyik legjobbjaként tartják számon. A hazai közönség október 15-én a Das Gesicht im Spiegel (Arc a tükörben) című művét ismerhette meg, mely Magyarországon először volt látható.

A Nemzeti Énekkar Budapesten legközelebb november 23-án a Pesti Vigadóban lép fel.

Fotó: filharmonikusok.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
David Trippett zenetörténész Liszt Ferenc operatöredékéről
Ligeti György évfordulóján Szabó Eszter és a Szabad Hangok Énekegyüttes koncertjéről
Pantera-koncert, Budapest, 2023. május 31.

Más művészeti ágakról

színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen
színház

Zemlényi Attila és kabai lóránt darabja Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés