bezár
 

art&design

2022. 11. 23.
Tíz év kihagyás után újra odaítélték a Pro Cultura Urbis díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tíz év kihagyás után újra odaítélték a Pro Cultura Urbis díjakat Szilágyi Lenke fotóművész, Kieselbach Tamás műkereskedő és művészettörténész, valamint a Hosszúlépés alapítói és munkatársai, Koniorczyk Borbála és Merker Dávid kapják 2022-ben a Pro Cultura Urbis díját. A díjakat november 18-án, pénteken adták át a Puskin Moziban a Momentán Társulat improvizatív előadása előtt.

Budapest egyesítésének 150. évfordulójára, Budapest születésnapjára újra életet lehelt a Fővárosi Közgyűlés a nagy múltú Pro Cultura Urbis Közalapítványba. A közalapítvány a fővárosi kulturális értékek védelme és új értékek létrejöttének elősegítése érdekében jött létre 1999-ben. A PCU-díjat a Pro Cultura Urbis Közalapítvány kuratóriuma ítéli oda, amelynek kiemelt célja Budapest kulturális életét gazdagító új értékek létrejöttének és a főváros kulturális örökségét népszerűsítő események és tevékenységek támogatása.

A kitüntetést a fővárosi kultúra értékeinek megismertetésében és terjesztésében, valamint a főváros művelődési kapcsolatainak gazdagításában elévülhetetlen érdemeket szerzett magyar állampolgárok részére adományozzák. 2022-ben a PCU-díjat kapják: 

  • Szilágyi Lenke fotóművész Budapest kulturális életének meghatározó szereplőit, fontos művészeti alkotások, színházi és filmes produkciót születését, valamint a város jellegzetes színtereit átütő erővel ábrázoló, négy évtizedes alkotómunkájáért.
  • Kieselbach Tamás művészettörténész, műgyűjtő, galériatulajdonos a budapesti képzőművészeti élet több mint három évtizede tartó igényes és értő formálásáért, múzeumi rangú kiállítások szervezésért, hiánypótló művészeti, város- és kultúrtörténeti könyvek kiadásáért.
  • Koniorczyk Borbála és Merker Dávid, a Hosszúlépés. Járunk? városi sétaszervező cég alapítói Budapest építészeti és kulturális örökségét, hétköznapi történetét, egykori és mostani lakóit a széles közönség előtt bemutató, iskolateremtő munkásságukért és lokálpatrióta elkötelezettségükért.

A 2000-ben alapított díjjal 2 millió forintos pénzdíj és egy bronz kisplasztika jár a kitüntetetteknek - a város stilizált kulcsát szimbolizáló női alak Ligeti Erika szobrászművész alkotása. Az alapítás évében a díjat Göncz Árpád író, volt köztársasági elnök, Jancsó Miklós filmrendező, Köves Éva képzőművész, valamint a Fonó munkatársai vehették át. Azóta olyan személyiségeknek ítélték oda mások mellett az elismerést, mint Hofi Géza előadóművész, Markó Iván táncművész, Kaján Tibor karikaturista, Török Ferenc filmrendező, Megyik János festőművész, Sztevanovity Zorán előadóművész, Lugosi Lugó László fotóművész és Sebő Ferenc énekes. A díjjal kitüntetett intézmények, szervezetek között van az International Buda Stage, a Magyar Fotográfusok Háza, az Írók Boltja, a Spinoza-ház és a MU Színház Egyesület. 

A Pro Cultura Urbis Közalapítványt jelenlegi formájában 2000 óta működteti a Fővárosi Önkormányzat. A közalapítvány élén öttagú kuratórium áll, amelynek elnöke Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, tagjai Schiffer János volt országgyűlési képviselő, volt főpolgármester-helyettes, Libor Anita, Budapest 150-ért felelős önkormányzati tanácsadó, Csejdy András szerkesztő, kiadó és Tóth Árpád, a budapesti Neon Galéria alapítója.

A PCU feladata a független művészeti szcéna bevonása a Budapest 150 emlékévbe: a 40 millió forintos keretből 2023-ban megvalósuló művészeti és kulturális projekteket támogatott a Közalapítvány, valamint a független színházak támogatására szánt fővárosi 150 millió forintos keretről is a Pro Cultura Urbis Közalapítvány döntött a Független Előadóművészeti Szövetség együttműködésével.

Fotó: Koniorczyk Borbála és Merker Dávid, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány jóvoltából.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés