bezár
 

irodalom

2022. 11. 21.
Woody Allen befejezte első francia nyelvű filmje forgatását
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Woody Allen befejezte első francia nyelvű filmje forgatását A francia közönségnek kíván köszönetet mondani Woody Allen első francia nyelvű filmjével, amelynek forgatását a héten fejezte be Párizsban. Az amerikai filmrendező ezt a Le Journal du Dimanche című francia hetilap vasárnap megjelent számának adott interjúban mondta.

Emlékeztetett arra, hogy a francia mozinézők az 1969-ben forgatott Fogd a pénzt és fuss! című vígjátéka óta szeretik és támogatják.

"Amikor kísérletibb művekbe fogadtam, ők jobban támogattak és bátorítottak, mint az amerikai közönség" - hangsúlyozta Woody Allen.

"New York már nem túl kellemes hely, boldogan szívom máshol a levegőt" - fogalmazott az amerikai rendező, akinek az amerikai filmgyártás hátat fordított, amióta nevelt lánya, Dylan Farrow azzal vádolta meg, hogy gyerekkorában Woody Allen szexuálisan molesztálta. A rendező tagadja a vádakat, az ügyben két független vizsgálatot is lefolytattak még az 1990-es években, és Allen ellen soha nem emeltek vádat.

A 86 éves rendező először forgatott franciául, jóllehet a nyelvet nem beszéli.

"Mindig is európai filmes akartam lenni, és a filmek többsége, amelyek kedvet adtak ehhez a szakmához, francia" - mondta a rendező. "Tudom, hogy ez a film kevesebb bevételt fog hozni az Egyesült Államokban, mert a közönség ott nem szereti a feliratos filmeket" - tette hozzá.

Woody Allen úgy véli, "nem baj", ha ezután a film után nem tud több nagyjátékfilmet forgatni, bár "már a fejében van egy új forgatókönyv". Ez esetben színházban fog dolgozni vagy pedig könyveket ír - mondta.

"Mindig találtam embereket, akik finanszírozták a filmjeimet, de mára ez is nehéz lett: a nézők otthon, az ágyukban néznek filmeket. Ez már nem olyan izgalmas" - mondta.

Woody Allen Párizsban forgatott filmjének címe egyelőre nem ismert, az alkotás munkacíme WASP 22 (Woody Allen Secret Project). A főszerepeket Lou de Laâge, Melvil Poupaud, Niels Schneider és Valérie Lemercier alakítja. A rendező a történetről annyit árult el, hogy "egy krimiről van szó, egy komoly bűn és bűnhődés történetről, egy adag romantikával természetesen".

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Sziveri Intézet, Veszprém, 2023. november 8.
Rőhrig Eszter: Ephyra, szerelmem, Napkút Kiadó, 2023
Láng Orsolyával a József Attila emlékházban
Október 16-án bemutatták Áfra János legújabb verseskötetét

Más művészeti ágakról

art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés