bezár
 

irodalom

2022. 11. 24.
Novellákból színdarab, digitális fűszerrel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Novellákból színdarab, digitális fűszerrel El tudunk képzelni egy írót, ahogy virtuálisan mondja el a novelláját a nappalink közepén? És hogy egy színházi produkció digitális kiterjesztést kap? Erre keres megoldást a Magyar Telekom a JCDecaux Hungaryval közösen meghirdetett, és évek óta sikerrel futó Álljon meg egy novellára! irodalmi pályázatán.  

 

Érdekes kísérletbe kezdett a Telekom a JCDecaux-val a közösen kiírt Álljon meg egy novellára! pályázat kapcsán, melynek nyertes alkotói az ország legforgalmasabb busz- és villamosmegállóiban szerepelhettek ötperces novelláikkal. A nagy sikerű pályázatot idén már ötödik alkalommal hirdették meg, de most először kérték fel a Telekom által kiválasztott különdíjas szerzőket arra, hogy Kukorelly Endre mentorálásával hozzanak létre egy közös történetet saját írásaik alapján. Az így keletkezett művet aztán a PopUp Produkció állította színpadra Varga Lóránt író segítségével. Az Ébresztő címmel bemutatott különleges színházi kísérletet Bakonyi Alexa, Jerger Balázs és Kocsis Pál színművészek elevenítik meg.

 

“Hat író, hat külön stílussal, hat különböző történettel, mindössze hat nap alatt alkotta meg a színdarab alapjául szolgáló művet” - mondta Szabó Béla, a Telekom márkakommunikációs igazgatója. “Végül a PopUp Produkció Varga Lóránt író közreműködésével színpadra álmodta a művet. Mivel nincs rendező, így a színészek a próbák során közösen alakítják véglegessé a színdarabot. Nyugodtan állíthatjuk, hogy ez az utolsó pillanatig folyamatban volt, sőt, amíg műsoron tartják az Ébresztőt, addig mindig változni fog egy kicsit.”

Mindeközben a Telekom csapata azon dolgozott, hogy a digitalizáció segítségével még teljesebbé tegyék a színdarabot. A hat novella ismerete nagyban segíti az előadás megértését, ezért az AR, vagyis a kiterjesztett valóság segítségével az írókról mintázott avatárok mondják el virtuálisan a novelláikat. Ez akár a felhasználók otthonában is megtörténhet, ha letöltik a Telekom AR Novella applikációt, melynek segítségével a nappalijuk közepén is meghallgathatják az írásokat. A színpadi produkció virtuális elemekkel való kombinálása egy kísérlet kezdete, hiszen az alkotók azt próbálják felmérni és bemutatni, hogy a digitalizáció és a színház hogyan tudják erősíteni egymást, és hogy a lehetőségek okos felhasználásával hogyan tehetők még kerekebbé és befogadhatóbbá az előadások.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés