bezár
 

zene

2022. 12. 02.
Előkerült Stephen Sondheim egy korai musicaljének felvétele
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Előkerült Stephen Sondheim egy korai musicaljének felvétele Előkerült egy korai Stephen Sondheim-musical előadásáról készült ritka felvétel. A tavaly elhunyt amerikai zeneszerző 1948-ban, 18 éves diákként írta a Pinney's Rainbow című zenés darabot, amelynek egyik előadását valószínűleg ő maga rögzítette.  

A CD-n megőrzött felvételt Paul Salsini, a Sondheimről szóló memoárkötet (Sondheim and Me: Revealing a Musical Genius) szerzője találta meg egy polc mögé esve dolgozószobája takarítása közben. „Ez az első eredeti szereposztással felvett Sondheim-musical" – hangsúlyozta. 

A darabot mindössze négyszer játszották a massachusetts-i Williams Főiskolán. Az egyik előadást maga Sondheim vehette fel, és később másolták át CD-re. Salsini azt mondta, rejtély, hogy hogyan került hozzá.

A 80 perces felvételen 19 szám szerepel. Az amatőr rögzítés hangminősége nem az igazi, a háttérzajok és a közönség nevetése, tapsa is behallatszik, és néhány szünet is van a lemezen.

Stephen Banfield zenetudós, a Sondheim Broadway-musicaljei című könyv szerzője a felvétel jelentőségét kiemelve elmondta, hogy nem túl sok élő előadásról készült felvétel maradt fenn 1948-ból. Hozzátette: nem tud arról, hogy Sondheim fiatalkorából van-e még egyáltalán másik felvétel. Feltehetően ez az első, amelyet hallhatunk tőle. „Két szempontból is a legkorábbi felvétele: egyrészt azért, mert az előadásban valóban ő játszik a két zongora egyikén, és azért is, mert ez az ő saját zenéje."  Megjegyezte, hogy a felvételen felfedezni vélt bizonyos elemeket, amelyek későbbi musicaljeiben jelennek meg, köztük a Sweeney Toddban vagy a Vadregényben.

Salsini a CD-t a milwaukee-i Sondheim Kutatói Gyűjteménynek ajándékozza, hogy minél többen hallgathassák meg. Az író azt is elmondta: nem gondolja, hogy a darabot be kéne mutatni. Egy főiskolai musicalről van szó, amely főként azért érdekes, mert már megmutatta azt a képzelőerőt és azokat az irányokat, amelyek pályafutását jellemezték.

A kép forrása: www.nytimes.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Roger Waters-koncert, MVM Dome, 2023.04.23.
Szabó Ferenc János kismonográfiája Verebi Végh Jánosról

Más művészeti ágakról

art&design

A golfesztétikum kritikai sajátossága Kristóf Gábor művészetében
A cannes-i filmfesztiválon láttuk Jessica Hausner legújabb filmjét
Kilian Riedhof: Nem kapjátok meg a gyűlöletem
Békés Pál meseregényei a Jelenkornál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés