bezár
 

art&design

2022. 12. 16.
A Cambridge-i Egyetem visszaadja a benini bronzait Nigériának
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Cambridge-i Egyetem visszaadja a benini bronzait Nigériának A Cambridge-i Egyetem visszaad 116 műkincset Nigériának, a benini bronzok néven emlegetett műkincseket a 19. század végén vitte el a brit gyarmati hadsereg a Benini Királyságból.

A benini bronzokat a Nigériai Múzeumok és Emlékművek Országos Bizottságának adják át - számolt be róla csütörtökön a BBC hírportálja. Az egyetem "morális kötelességének érezte" a műkincsek visszaküldését. Szóvivője szerint jelenleg már a benini bronzok visszaszolgáltatásával kapcsolatos következő lépések véglegesítésén dolgoznak.

prae.hu

A brit gyarmati hadsereg 1897-ben rohanta le a Benini székhelyét, felgyújtották a királyi palotát, és több ezernyi bronzból készült és más műtárgyat vittek magukkal Londonba, hogy eladásukból fedezzék a katonai művelet költségeit. Ezeket a bronz műkincseket nevezik ma benini bronzoknak.

A műkincsek brit, európai és amerikai múzeumokba kerültek. A Cambridge-i Egyetem 116 műtárgya eddig az intézmény Régészeti és Antropológiai Múzeumának gyűjteményében szerepelt.

Az egyetem felidézte, hogy 2017-ben vendégül látta a Benini Párbeszéd Csoportot, és küldöttei Beninben is látogatást tettek, mielőtt 2022 januárjában megkapták volna a Nigériai Múzeumok és Emlékművek Országos Bizottságának hivatalos igényét a műkincsek hazatelepítéséről.
Ezt követően döntöttek az egyetem fenntartói a benini bronzok átadásáról.

Az egyetem szóvivője elmondta, hogy a műkincsek közül néhány hosszú távú kölcsönként Cambridge-ben marad, hogy a múzeumban továbbra is képviselni tudja a nyugat-afrikai ország történelmét és kultúráját.

Novemberben készült el a benini bronzok online adatbázisa: a Digital Benin húsz ország 131 múzeumából és más intézményéből származó adatokat tartalmaz összesen 5 246 benini műtárgyról.

A kép forrása: digitalbenin.org

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés