bezár
 

art&design

2022. 12. 17.
Vészits Andrea és Szabó Róbert kapták a Tömörkény-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vészits Andrea és Szabó Róbert kapták a Tömörkény-díjat Vészits Andrea író, forgatókönyvíró, a Móra Rengeteg című állandó tárlat kurátora és Szabó Róbert, a közgyűjtemény kiállításrendező-csoportjának vezetője kapták az idei Tömörkény-díjakat; a Móra Ferenc Múzeum szakmai elismerését pénteken adták át.

Vészits Andrea első könyvét Móra Ferencről írta, az Apapa című regénye 1989-ben jelent meg. Gyermekkorától átszövi életét a dédnagyapa, Móra Ferenc hatása. Emlékét számtalan fórumon gondozza, közvetíti együttműködve a közgyűjteménnyel. Ennek része a 2014-es Címtelen könyv című Móra-kötet megjelenése, valamint az idei Boszorkánysziget 28 73 című regénye, melynek egyik főszereplője maga Móra Ferenc. Vitathatatlanul legnagyobb, Móra Ferenc munkásságának ápolásához kapcsolódó munkája a két éve megnyílt Móra Rengeteg című állandó kiállítás kurátori feladata volt.

Szabó Róbert 2004 óta a múzeum munkatársa kiállításrendezőként. Olyan sikeres tárlatok tervezése és kivitelezése fűződik a nevéhez, mint 2016-os Pompeji, a 2018-as dinoszaurusz, a tavalyi Sisi vagy a jelenleg is látható cowboy-indián kiállítás. Szintén Szabó Róbert tervezte meg és vezette a múzeum történetének eddigi legsikeresebb kiállítása, a 114 ezer látogatót vonzó A fáraók Egyiptoma című tárlat építését.

Tömörkény-díjat 1994 óta adják át a múzeum egykori és jelenlegi kollégáinak kiemelkedő szakmai tevékenységükért. Az országosan jegyzett díj odaítéléséről a múzeum Közgyűjteményi Szenátusának javaslatai alapján a múzeumigazgató dönt. Az elismerést minden év decemberében, Tömörkény István születésnapjáról megemlékezve adják át.

A kép forrása: szeged.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés