bezár
 

film

2023. 01. 21.
Via Europa díjat nyert a Néprajzi Múzeum dokumentumfilmje
A dobóháló - kisszerszámos halászat Baján című dokumentum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Via Europa díjat nyert a Néprajzi Múzeum A dobóháló - kisszerszámos halászat Baján című dokumentumfilmje a szlovákiai Etnofilm Cadca 2022 nemzetközi fesztiválon. Az élő kulturális örökség megőrzésének vizuálisan is kiemelkedő ábrázolásáért díjazott alkotás készítői a pozsonyi Magyar Kulturális Intézetben veszik át a díjat pénteken, a magyar kultúra napját ünneplő rendezvény keretében.

A Néprajzi Múzeum kutatói és filmes munkatársai már az 1930-as évektől forgattak néprajzi témájú filmfelvételeket, a filmgyűjtemény anyagának nagy része azonban az 1940-es és 1960-as évek között készült. Az archív filmek megóvásán és felújításán kívül az intézmény filmstúdiójának munkatársai ma is forgatnak néprajzi témájú filmeket.


A dobóháló - kisszerszámos halászat Baján című film egy hagyományos dunai halászati módszert mutat be. Koltay Erika muzeológus és Csorba Judit Dorottya muzeológus-dokumentumfilm-rendező alkotása ezt az ősi mesterséget és technikát, a mögötte húzódó filozófiát és az önellátó halász kisközösségeket kívánja közelebb hozni a nézőkhöz - áll a közleményben.

Az Etnofilm Cadca a néprajzi dokumentumfilmek nemzetközi fesztiválja, kétévenként rendezik meg az észak-szlovákiai Csacán (Cadca). Célja, hogy a néprajz és a kulturális antropológia szempontjából mutassa be emberi közösségek hagyományait, mindennapjait, még élő örökségét, és a szélesebb közönség figyelmét is felhívja a közösségek kulturális és társadalmi sokszínűségére.


A díjazott magyar dokumentumfilm témájául szolgáló kisszerszámos halászat 2013-ban került fel a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Listájára. A dobóháló a Néprajzi Múzeum új gyűjteményi kiállításának Örökség témájánál ismét szerepelni fog. Mivel a gyűjtemény halászati tárgyai között viszonylag kevés a dunai halászathoz tartozó tárgy, a film ötlete a tárgyegyüttes bővítése kapcsán is felmerült. Az alkotók terveznek egy további filmet is, amely a dobóháló mellett az összes szerszám készítését és használatát, vagyis a kisszerszámos halászati tevékenység egészét fogja bemutatni - közölte a múzeum.

A dobóháló - kisszerszámos halászat Baján című film egy dobóhálóval együtt a Néprajzi Múzeum Megérkeztünk című tárlatában látható.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés