bezár
 

irodalom

2023. 01. 24.
Negyedik alkalommal indul útnak az Irodalmi Karaván Erdélybe
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Negyedik alkalommal indul útnak az Irodalmi Karaván elnevezésű kezdeményezés Erdélybe: február 6-9. között négy városban a kortárs irodalmat népszerűsítő programokkal, rendhagyó irodalomórákkal, beszélgetésekkel és koncertekkel várják a közönséget a szervezők.

Mint az a Petőfi Kulturális Ügynökség MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében olvasható, 2023-ban a sorozat immáron Petőfi Irodalmi Karavánként folytatja irodalomnépszerűsítő utazásait, ezzel a névvel is megidézve a 200 éve született költőt.

A Petőfi Irodalmi Karaván februárban Észak-Erdélybe utazik: Szatmárnémeti, Nagybánya, Zilah és Kolozsvár közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-estek, irodalmi koncertek megrendezésével készülnek a szervezők a kiemelt programokra - írják a közleményben, amely szerint Petőfi Sándor személyét megidézve Koltón is megáll az alkotókkal teli utazó busz. Az események és az utazás szervezője, házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki idén a XX. századi jelentős magyar írók, költők bemutatása mellett a reformkor, így Petőfi Sándor és Arany János munkásságát emeli ki rendhagyó irodalomórákon az érintett városok jelentős intézményeiben, míg este a Szalon-esteket moderálja. 

A meghívott vendégek közt szerepel Zalán Tibor író, költő; Háy János író, költő; Huzella Péter zeneszerző, gitáros-énekes, a Kaláka, majd a Neil Young Sétány formáció tagja és Rozs Tamás zenész, zeneszerző, zenetanár, zeneterapeuta, a Szélkiáltó együttes csellósa. A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programja, az Irodalmi Karaván az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálja a hagyományos és kortárs magyar irodalom bemutatásával, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben.

Az első Irodalmi Karaván út 2022 januárjában, a magyar kultúra napjához kapcsolódva szerveződött, azóta tizennégy városba jutott el az utazós irodalmi misszió és annak íróvendégei, a teltházas fellépéseken a kortárs szerzők saját műveikről, irodalmi munkájukról, illetve az irodalmi elődökről meséltek. A Petőfi Irodalmi Karaván a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében és a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus társszervezésében valósul meg. A négynapos utazásról születendő beszámolókat egy filmben tekinthetik meg az érdeklődők - áll az összegzésben.
 

Képek forrása: Petőfi Kulturális Ügynökség Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Légrádi Gergely: Alkalomadtán
Kun Árpád: a takarító férfi, Magvető kiadó, Budapest, 2022.
Kritika a Jövőbemutató antológiáról

Más művészeti ágakról

Megjelent a Csaknekedkislány új albuma
Püsök Botond Túl közel című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Szőcs Márton válaszol


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés